Utazás és szórakozás, saját lakás vagy autó vásárlása, tanulmányok befejezése, gyerekvállalás vagy épp egy esküvő megszervezése – ez csak néhány a leggyakoribb célok közül, melyeket a 18-35 év közötti magyar lakosság szeretne elérni a következő tíz évben.

Az OTP Bank friss felméréséből azonban kiderült, hogy a megkérdezettek csupán kevesebb, mint fele érzi azt, hogy saját forrásból képes lesz megvalósítani az álmait, ugyanis 63 százalék nagyon bizonytalannak vagy inkább bizonytalannak érzi a jövőjét anyagi szempontból.

A pesszimizmusuknak a leggyakoribb oka, hogy az alacsony munkabérek mellett nehéznek tartják a megtakarítást, illetve túl nagy költségűnek a terveik megvalósítását. Ahhoz, hogy el tudják önerőből érni céljaikat, két megoldást látnak lehetségesnek: az egyik, hogy pénzügyileg tudatosak legyenek, azaz tervezzenek tudatosan, kövessék bevételeiket és kiadásaikat, a másik pedig a külföldre költözés, ami újabb kihívások elé állíthatja őket.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok 72 százaléka szerint 5000 forint felett van az a pénzösszeg, amit érdemes havonta rendszeresen megtakarítási vagy befektetési célra szánni, viszont a legtöbbeknek (18 százalék) a mindennapi kiadásokon túl mindössze maximum 500 forintja marad hó végére, amit félre tudna tenni. A válaszadók harmada úgy véli, ilyen kis összegekre a későbbiekben nem fog tudni támaszkodni.

fiatalok megtakarítása

„Az OTP Banknál hangsúlyozzuk, hogy a célok eléréséhez minden kis lépés, minden forint számít, ezért fontos már ma elkezdeni a megtakarítást. Ahhoz, hogy minél gördülékenyeben menjen a pénzügyek kezelése, számos funkciót kínálunk az OTP internet- és mobilbankban, a Kiadásfigyelőtől kezdve, a megtakarítási portfólió áttekintésén át, egészen a Perselyig. Ezekkel az eszközökkel könnyebb lehet a takarékoskodás” – mondta Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási termékekért és szolgáltatásokért felelős vezetője.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a válaszadók 55 százaléka fontosnak tartja, hogy a megtakarítása kamatozzon, 92 százalékuk mégis látra szóló folyószámlán vagy készpénzben tartja a rendelkezésre álló összeget. Ezekből az adatokból látszik, hogy van még tér a pénzügyi tudatosság fejlesztésében, ugyanakkor pozitívum, hogy a kiadások figyelését a megkérdezettek 77 százaléka tartja fontosnak és a válaszadók több, mint harmada rendszeresen szokott félretenni megtakarítási vagy befektetési céllal. 

A tudatos pénzügyekről, az ezt gátló pszichológiai mechanizmusokról és megoldási lehetőségekről Fabriczki Rita és Fuller Bianka pszichológus beszélgetnek a Brain Bar Jövőfesztiválon. A Sokra megy – Gazdálkodj okosabban a 21. században című beszélgetés szeptember 22-én 9:45-től hallgatható meg az ingyenesen látogatható Catalyst Stage-en. Európa legnagyobb jövőfesztiváljának az OTP Bank immár ötödik éve stratégiai támogatója.


Pénzügy