Miért van szükség akkumulátorra?

A kérdés elsőre elég bugyutának tűnhet, hisz mindenki tudja nagyon jól, hogy az autóknak és más járműveknek elengedhetetlen része az akkumulátor. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy pontosan milyen feladatokért is felelnek. A pótlásuk szerencsére ma már igazán egyszerűen megoldható: a Weber Autotechnik kínálatában könnyedén található 220Ah akkumulátor, de emellett van 100Ah, 150Ah és 180Ah változat is. Sőt, csereakkumulátor beszámítással még olcsóbban juthatunk hozzá az új termékhez.

Az akkumulátor összességében rengeteg funkcióért felel, ennek többségét észre sem vesszük a mindennapokban, vagy egyáltalán nem is használjuk azokat. Általában csak akkor figyelünk fel a jelenlétére, ha lemerül, vagy valami meghibásodás lép fel. 

Bő 50 évvel ezelőtt egy dízelmotor nyugodtan működött akkumulátor nélkül, csupán üzemanyagra volt szüksége. Ezzel szemben ma már a megfelelő áramforrás nélkül be sem indul az autó. Itt fontos, hogy nemcsak az indítóáramra kell odafigyelni, hanem arra is, hogy ideális legyen a kapacitás, mivel ez felel azért, hogy az összes berendezés el legyen látva árammal a teherautóban.

A szórakoztatóelektronika, mint például a rádió vagy a biztonsági berendezések, például a világítás bekapcsolása akkumulátor nélkül nem megoldható. Nem csupán menet közben használhatjuk, de pihenés során is például a fűtést/hűtést, de akár még mikrohullámú sütőt is ráköthetünk.

Nélküle nem fogunk elindulni

Az akkumulátor kulcsfontosságú a motor és a jármű beindításához is. Nehézségekbe ütközhetünk nyáron és télen is. A hideg hónapokban a fagy lehet igazán veszélyes az akkumulátorra, a meleg hetekben pedig a forróság, azaz a 30 Celsius fok feletti időjárás. Ezzel az indítási képességük drasztikusan csökken.

Ha régebbi, elhasznált akkumulátorról van szó, akkor gyakran a törölközőt is hajlamos bedobni. 

Nem biztos, hogy egyből újat kell vásárolni

Az, hogy egy az akkumulátorról üzemeltetett funkció nem indul be, nem jelenti azt, hogy az akku hibásodott meg. Ebben az esetben érdemes mindig alapos vizsgálatot tartani. Lehet, hogy csak egyszerűen lemerült az eszköz, ekkor egy pár órás töltés segít helyrehozni a hibát. Lemeríteni könnyebb, mint gondolnánk. Elég hozzá az is, ha sokáig áll a garázsban az autó érintetlenül, vagy ha egy éjszakára felkapcsolva hagyjuk a világítást, és máris drasztikusan csökkent az akku teljesítménye.

Persze akkor se kell aggódni, ha végül mégis cserére van szükség, mivel minőségi termékeket találhatunk a piacon, valamint olyan lehetőségeket, ahol csereakksi beszámítás is elérhető.


Autó