A Llama 3 modell nyílt forráskódúvá tételével a cég átláthatóságot és etikus AI fejlesztési gyakorlatokat kíván előmozdítani, miközben lehetőséget biztosít a szélesebb közösség számára, hogy betekintsen és elemezze a fejlesztési módszereket.

A kezdetben nyíltan hozzáférhető Llama 3 modellek 8 milliárd és 70 milliárd paraméteres változatokban érhetők el, de a Meta már dolgozik a nagyobb, 400 milliárd paraméter feletti modelleken is, amelyek a következő hónapokban kerülnek majd közzétételre a hozzájuk kapcsolódó kutatási dolgozatokkal együtt.

A Llama 3 fejlesztése több mint két évet vett igénybe, jelentős erőforrásokat fordítva a minőségi képzési adatok összegyűjtésére, a disztribuált képzési folyamatok skálázására, a modellarchitektúra optimalizálására és az újító utasítás-finomhangolási megközelítésekre.

Llama 3 Meta AI

Meta 70 milliárd paraméteres, utasítás-finomhangolt modellje a GPT-3.5-öt, a Claudet és más hasonló méretű LLM-eket múlta felül emberi értékelések alapján több kulcsfontosságú felhasználási forgatókönyvben, mint a kódolás, érvelés és kreatív írás. A vállalat 8 milliárd paraméteres előre képzett modellje szintén új mércéket állít fel a népszerű LLM értékelési feladatokon.

A technológiai óriás „alapértelmezés szerint nyílt” megközelítést alkalmazva tovább erősíti a nyílt ökoszisztéma kialakítását az AI fejlesztése körül. A Llama 3 minden jelentős felhőszolgáltatón, modell hoszton, hardvergyártón és AI platformon elérhető lesz.

Meta Llama3 LLM mesterséges intelligencia

Meta legújabb modelljeihez kapcsolódóan frissítették az AI biztonsági eszközöket is, beleértve a Llama Guard második verzióját a kockázatok osztályozására és a CyberSec Eval második verzióját a potenciális visszaélések értékelésére. Új komponensként a Code Shield is bemutatásra került, amely az inferencia időben kiszűri a biztonságtalan kódjavaslatokat.

Victor Botev, az Iris.ai társalapítója és CTO-ja szerint a Meta Llama 3 modelljének bemutatása jelentős, mivel az AI szabályozás globális irányváltásával összhangban az átláthatóság előmozdítása révén a felelős AI gyakorlatokat és az etikus fejlesztést támogatja.

Azonban Botev hozzátette, hogy bár a nyílt forráskódú modellek elősegítik a vizsgálatot és az együttműködést, a valódi hatásuk egy átfogó AI irányítási megközelítés alkalmazásától függ, amely az etikát is beépíti az AI rendszerek életciklusába. A Meta folyamatos erőfeszítései a Llama modell körül helyes irányba mutatnak, de az etikus AI fenntartása minden érdekelt fél tartós elkötelezettségét igényli.


Tudomány