Az ukrán drónok a Gunvor nevű cég szerint napi 600 ezer hordó olajfinomítói kapacitás tettek tönkre ideiglenesen Oroszországban, míg a J.P. Morgan ezt inkább napi 900 ezerre becsüli. A csapások az amerikai cég szerint legalább 4 dollárral emelték a nyersolaj háborús prémiumát.

Az OPEC+ korábban döntött arról, hogy a korábbi termeléscsökkentési megállapodást kiterjeszti a második negyedévre is. Irak januárban és februárban napi 3,43 millió hordóval a kvóta felett termelt, de ígérete szerint áprilistól napi 3,3 millió hordóra lejjebb viszi a termelést, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

A befektetők figyelik a kínai gazdasági és olajfogyasztási adatokat is, melyek meglepően erősek voltak az elmúlt hetekben.

Az arany árfolyama stagnál, a Fed és a többi jegybank jelzéseit figyeli a piac

arany tőzsdei árfolyama

Az arany árfolyama stabil maradt. A befektetők a Fed és a többi nagyobb jegybank lépéseit figyelik: a Bank of Japan kamatot emelt, így megszűnt az utolsó negatív alapkamat a világon.

A Fed várhatóan nem csökkent a héten, a negyedéves dot plot jelentés lesz az érdeklődés fókuszában. Várhatóan a Bank of England sem változtat irányadó rátáin. A swap piacok 52%-os esélyt adnak egy júniusi amerikai kamatvágásnak.

 


Pénzügy