Ez azt jelenti, hogy a második negyedévben is marad a korábban meghatározott alacsonyabb termelési volumen a kartell részéről. A hétvégén az ukrán erők ismét orosz finomítókat támadtak, míg a húszik pedig szaúdi eszközöket fenyegetnek, ha támogatják az amerikai ellencsapást. A piac figyeli a keresleti adatokat is, melyek egyre erősebbek az elmúlt hetekben.

Főleg Kína fogyasztása nő az újraéledő gazdasági aktivitás és a holdújév során tapasztalt utazási kedv miatt. A pozitív gazdasági kilátásokhoz hozzájárul a konszenzus, hogy a Fed kamatot fog vágni júniusban.

olaj árfolyama

Az arany árfolyama újra csúcs közelben az amerikai inflációs adat előtt

Az arany árfolyama emelkedett, ismét 2.200 dollár körül van a jegyzés. A pénteken megjelenő személyi fogyasztási kiadások maginflációja lesz a legfontosabb adat az Egyesült Államokból, ami meghatározza az arany áralakulását. Ez a februári adat meghatározó lesz abból a szempontból, hogy a Fed idén hány alkalommal vágja a kamatokat.

A swap piac jelenleg 65-69%-os esélyt ad egy júniusi 25 bázispontos vágásnak. A piac szerint a nyári kamatcsökkentést még két hasonló lépés követheti. Ezzel szemben az atlantai Fed kormányzó, Raphael Bostic szerint csak egy kamatcsökkentés lehet 2024-ben. A piac mindenesetre bizakodó, hogy a süllyedő infláció nagyobb teret ad a jegybanknak, ami emeli az arany árát.


Pénzügy