Szaúd-Arábia kiállt a múlt heti OPEC+ döntés mellett, sőt a hercegség akár jövő márciusig is hajlandó lenne meghosszabbítani az önkéntes, napi 1 millió hordós termeléscsökkentést. A szaúdi vezetés elmondta azt is, hogy teljesen megbíznak Oroszországban, mivel az átlátható módon dönt a termeléséről és exportjáról.

Oroszország a téli időszakban nem kívánta csökkenteni olajbányászatát, mivel ez a kapacitások zsugorodásával járna, hiszen a hideg időben befagyhatnak az olajkutak, ha nem használják őket. Vállalták viszont, hogy kisebb mértékben exportálnak terméket a világpiacra, támaszt adva ezzel az olaj árának.

A Brent és a WTI is kontangó állapotba került, vagyis a közeli határidős árak alacsonyabbak a távolabbiaknál, ami negatív irányú árváltozást sejtet a jövőre nézve.

Az arany árfolyama kismértékben emelkedett a nagy hétfői esés után

arany unciánkénti ára 2023 december

Az arany árfolyama kismértékben emelkedni tudott ma reggel, miután a múlt heti nagy emelkedés után jelentős lefelé korrekció volt hétfőn. A befektetők egyre nagyobb esélyt adnak egy jövő márciusi kamatvágásnak, Jerome Powell Fed elnök pénteki beszédét is ennek megfelelően értelmezték.

A jövő heti munkaerőpiaci adatok lesznek meghatározóak az árfolyam alakulására. A gazdasági lassulása, a csökkenő kamatok és a kisebb reálkamat 2024-ben is erősítheti az arany jegyzését.