A Roland Garros 1891-ben alapították, és eredetileg a francia nemzeti bajnokságként ismert. Az eseményt kezdetben csak férfiaknak rendezték, és csak francia játékosok vehettek részt.

Az első Roland Garros bajnoka a francia teniszező, H. Briggs lett. Az első években a torna csak egy napon zajlott, és csak egyetlen bajnokot hirdettek meg.

A torna nevét 1928-ban változtatták meg Roland Garrosra, a francia vadászpilóta Roland Garros tiszteletére, aki az első világháború alatt hősiesen harcolt, mielőtt 1918-ban elesett.

Az 1968-as év jelentős mérföldkő volt a Roland Garros történetében, amikor a torna megnyitották a profi játékosok számára. Ettől kezdve a világ legjobb játékosai részt vehettek a versenyen.

2006-ban elindultak a tetővel felszerelt pályák építésének tervei, hogy a viharos időjárástól függetlenül biztosítsák a mérkőzések zavartalan lebonyolítását.

A Roland Garros az egyetlen Grand Slam torna, amelyet a vörös salakpályákon rendeznek. A salakpályák lassabbak, mint a más Grand Slam versenyeken használt füves vagy kemény pályák, ami más játékstílust eredményez.

A torna jelenleg 15 napig tart, és a férfiak és nők egyéni, páros és vegyes páros versenyeit is magában foglalja. Az elmúlt években a spanyol Rafael Nadal és a francia játékos, Yannick Noah voltak a siker legmeghatározóbb alakjai (Y. Noah volt az egyetlen, aki franciaként nyert a versenyen azóta, hogy azt megnyitották nemzetközi viadallá).

A Roland Garros az évek során több híres pillanattal, izgalmas mérkőzésekkel és legendás játékosokkal büszkélkedhet. A tenisz szerelmesei minden évben izgatottan várják ezt a versenyt, amely méltó helyet foglal el a sport történelmében.

Ki volt Roland Garros, a pálya névadója? 

Roland Garros valóban az elnevezése a Roland Garros teniszstadionnak és a Roland Garros tenisztornának, de nem Roland Garros volt az elnevezés eredeti névadója. Az elnevezés tiszteletére nevezték el a pályát és a tornát.

Valójában Roland Garros egy francia vadászpilóta volt, aki a 20. század elején érte el hírnevét. Született 1888-ban, és rendkívül lelkesedett a repülés iránt. Garros a repülési technikák és a repülőgépek fejlesztésén dolgozott, és számos repülési rekordot döntött meg.

A neve igazán híressé vált a szárazföldi átrepülések és az egyik legkorábbi működő repülőtőke (propeller) megtervezésével, amely lehetővé tette a fegyverek áthatolását a forgó lapátok között. Ezt a technikát "deflector" néven ismerték, és nagyban hozzájárult a későbbi repülőgépek fejlesztéséhez.

Garros a repülési karrierje során ismerkedett meg a tenisszel, amely később szenvedélyévé vált. Az első világháborúban aktív résztvevő volt, és az ellenséggel szembeni bátor fellépésével vált híressé. Sajnos 1918-ban, mindössze 29 évesen elesett a harcban.

A Roland Garros teniszstadion és a Roland Garros tenisztorna az 1920-as években kapta a nevét, a vadászpilóta Roland Garros tiszteletére. Az elnevezéssel a francia teniszszövetség szerette volna tisztelegni Garros emléke előtt, aki hősiességét és hozzájárulását a repülés terén a nemzetért tette.

Így Roland Garros név ma az egyik legrangosabb tenisztornát és a hozzá tartozó pályát jelöli Párizsban, Franciaországban.