Az albérlet kaúcióját a tulajdonos vagy a bérbeadó azért kéri, hogy fedezze az esetleges károkat vagy elmaradásokat, amelyek a bérleti időszak alatt bekövetkezhetnek.

A méltányos és szokásos kaúciót befolyásoló tényezők közé tartozik:

- Helyi piaci körülmények: Az albérleti piac helyi jellegzetességei határozzák meg a kaúció mértékét. Nagyvárosokban vagy népszerű környékeken a kaúció általában magasabb lehet.

- Bérleti díj: A bérleti díj mértéke is befolyásolhatja a kaúció összegét. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb bérleti díj általában magasabb kaúciót is eredményez.

- Ingatlan állapota: Ha az ingatlan jó állapotban van, és a bérbeadó úgy érzi, hogy kisebb a kockázat a károk miatt, akkor a kaúció összege alacsonyabb lehet.

albérlet kaució nagysága 2024

- Bérleti időtartam: A bérleti időszak hossza is szerepet játszhat a kaúció összegében. Egy hosszabb távú szerződés esetén a bérbeadó nagyobb kárral vagy elmaradással számolhat, ezért a kaúció is emelkedhet.

- Háziállatok: Ha a bérbeadó elfogadja a bérlők háziállatait, ez növelheti a kaúció összegét, mivel a háziállatok által okozott károk kockázata is magasabb lehet.

Minden eset egyedi, és nincs egységes szabály arra vonatkozóan, hogy mi tekinthető méltányosnak vagy szokásosnak.

Az albérlet kaúcióját a bérbeadó és a bérlő közötti tárgyalások során kell meghatározni, és mindkét félnek tisztában kell lennie a bérleti szerződésben foglalt feltételekkel. A kaúció összege általában egy-két havi bérleti díjnak megfelelő, de ez a szám az adott helyzettől függően változhat.

Az albérlet kiadás adóköteles 2024-ben, az albérlet adó 2024 mértéke kalkulátorral számolható ki a legpontosabban.