Az új fizetési megoldások megjelenése nem csupán megváltoztatta a felhasználók pénzügyi szokásait, de a szolgáltatók és kiskereskedők által kínált fizetési lehetőségeket is változásra késztette. Szerencsére, az e-wallet, azaz e-pénztárca használata többnyire pozitív előnyökkel jár. Használatukkal sokkal biztonságosabban tudjuk tárolni az adatainkat, illetve a pénzügyi tranzakciókat is gyorsabban tudjuk elvégezni.

Nézzük meg, hogy milyen e-pénztárcák érhetőek el jelenleg, illetve, hogy milyen előnyökkel jár a használatuk.

1. Hagyományos E-Pénztárcák

A hagyományos e-pénztárcák kategória legnépszerűbb rendszerei közé tartozik a Skrill, Neteller, illetve a Paypal. Ezeket a rendszereket használva gyorsan és díjmentesen tudunk utalni akár más országokba is. A további előnyök közé tartozik az is, hogy biztonságos, így akár az online vásárlásaink lebonyolításához is jó választás lehet, hiszen nem a bankkártya adatainkat adjuk

e-pénztárcák

2. Mobil E-Pénztárcák

Az Apple Pay, Google Pay, illetve Samsung pay mobil e-pénztárcái lehetővé teszik, hogy akár két gombnyomás segítségével elvégezzük az online vásárlásokat a telefonunk segítségével. A mobil e-pénztárcák használatával a bankkártya adatok mentésre kerülnek, és egy úgynevezett NFC technológiának köszönhetően érintésmentesen tudunk fizetni vele akár a fizikai üzletben is.

3. Előre Feltölthető Kártyák

Magyarországon a két legismertebb és legszélesebb körben használt előre feltölthető kártyái közé tartozik a Paysafecard és az AstroPay. Az előre feltölthető kártyák legnagyobb előnye, hogy olyan személyek is tudnak online vásárolni, akik esetleg nem rendelkeznek bankkártyával. Ezzel a módszerrel a felhasználók egy előre meghatározott összeget tudnak feltölteni virtuálisan vagy a fizikai kártyára. Paysafecardot világszerte több mint 600.000 helyszínen lehet vásárolni, Magyarországon a legkönnyebben postákon, illetve benzinkutakon tudjuk beszerezni. A Paysafecard oldalán azonban van egy értékesítési pont keresési funkció, ahova az irányító címünket beírva megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb lévő helyszínt.

Összességében, az e-pénztárcák terjedése nagyon sok pozitívummal bír, hiszen gyors, kényelmes és ami a legfontosabb, sokkal biztonságosabb, mint más fizetési rendszerek. A fizetés biztonságosabbá tételét segítik a többszintű biztonsági intézkedések, mint pl.: ujjlenyomat-azonosítás, kétlépcsős hitelesítés vagy arc felismerés. Ezek segítségével jelentősen csökkenteni tudjuk az online csalások kockázatát, illetve a személyes és pénzügyi adataink is sokkal nagyobb biztonságban vannak. További érdekesség, hogy az e-pénztárcákat számos helyen használhatjuk online fizetésre, mint: sportfogadási oldalakon vagy akár szolgálatások befizetésére.