A csókolózás művészete meglehetősen összetett, főleg, ha a francia csókot választjuk, ami még a nyelvet is bekapcsolja a játékba. Az „akció” közben 34 arcizmot mozgatunk meg, ami csökkenti a ráncok képződését és feszesíti bőrünket. Aktív csókolózással percenként 2-8 kalóriát is elégethetünk. Ezen felül a csókolózás közben kialakult nyálbőség segít megakadályozni a fogszuvasodást.

A fenti említett pozitív hatásokon túl mélyebb hatásai is vannak a csókolózásnak. Például csökkenti a bennünk lévő stresszt, növeli az összetartozás érzését.

A szerelem kialakulásában is fontos szerepe van a csókolózás közbeni „kóstolásnak”, amit a nyelvükön lévő tízezer nagyságrendű ízlelőbimbó biztosít. Bizony-bizony. A csók arra is szolgál, hogy megtudjuk, hogy partnerünk ízlik-e nekünk vagy sem genetikailag. Ha nem ízlik a csók („nem passzol a kémia”), akkor a szerelem hormonok is behúzzák a féket. Sőt! Akár menekülésre biztató hormonok is felszabadulhatnak a szervezetben.

Ha viszont kedvező az íz, azaz tetszik a mi génjeinknek a partner „géntérképe”, akkor sokkal nagyobb eséllyel indulunk neki az új szerelemnek.

Küldj szerelmednek egy Valentin-napi képeslapot ITT!


Szerelem Szex