1. Egészséges és kiegyensúlyozott étrend

Az egészség egyik alappillére a megfelelő táplálkozás. Ami a táplálkozást illeti, a terhesség nehéz időszak, hiszen a megemelkedett hormonszint megváltozott étvággyal is jár. Az, hogy ki mit szeret, ebben az időszakban rendkívül változó. A kismamák által választott ételkombinációk gyakran mosolyt csalnak az arcunkra.

Ha terhes vagy, mindenképpen kiegyensúlyozott étrendre van szükséged. Megfelelő arányban kell tartalmaznia cukrokat, zsírokat és fehérjéket, és az említettek közül egy sem hiányozhat. A várandósság semmiképpen sem megfelelő időszak a fogyókúrára, vagy bármilyen diétára. De nem ajánlott a túlzott evés sem, vagyis a „kettő helyett enni” elv is elvetendő, annak ellenére, hogy a felmenőinktől tanultuk.

2. Táplálék-kiegészítők és vitaminok

A terhesség első hónapjaiban sok nő emésztési gondokkal küzd. Sokszor igazi kihívás bármit is megenni és a gyomorban tartani. Éppen ezért ebben az időszakban mindenképpen be kell biztosítani a kicsi számára a legfontosabb ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Ilyenkor fejlődnek ki a szervei és növekszik a magzat.

Hogy pótold a hiányzó anyagokat, szedj vitaminokat és táplálék-kiegészítőket. Kiemelt fontosságú a folsav, amely a B12 vitaminnal együtt részt vesz a DNS kialakításában, sejtosztódásban, vérképzésben és fontos szerepet játszik a növekedési folyamatok során is. Az olyan fontos anyagok bevitele is rendkívül fontos, mint a vas, kalcium vagy magnézium. A C-vitamin és cink nagyon fontosak az immunrendszer szempontjából, tehát terhesség alatt is nagyon fontos bevitelük, hiszen a szervezetet megterheli ez az állapot.

A mi tippünk: Rengeteg féle vitamin közül válogathatsz az online patikákban. Ha pedig az árak miatt aggódnál, ne tedd. A Kuplio.hu oldalon jobbnál-jobb ajánlatok és számos kuponkód vár ebben a kategóriában is.

3. A mozgás és torna sem maradjon ki

Ha a várandósság ideje alatt nem jelentkezett semmilyen egészségügyi probléma, amelyek gátoltak volna a mozgásban, rendkívül fontos, hogy mozogj. A terhesség előtti életmód alapján válassz magadnak megfelelő mozgásformát. Ha te azok közé a nők közé tartozol, akik a terhesség előtt aktívan sportoltak, akkor biztosan intenzívebb tevékenységet választasz.

Ha pedig terhesség előtt sem voltál egy nagyon sportos típus, akkor is nagyon fontos a rendszeres séták beiktatása. Esetleg próbálkozz könnyű terhestornával, jógával vagy pilates-szel. Nagyon hasznos lehet számodra a fittnesz labda is, amely többek közt megnyugtatja a magzatot, segít a testnek felkészülni a szülésre és persze tornázhatsz is vele. Azok a nők, akik a terhesség alatt eleget mozogtak, azoknak általában könnyebb lefolyású a szülés, illetve az abból való felépülés is.

4. Kevesebb stressz, több kényelem

A fizikai állóképesség nagyon fontos, de nem szabad megfeledkezni a lelkiállapotról sem. Ha várandósként nyugodt vagy, akkor a baba a pocakodban is nyugodtabb lesz. Néhány vélemény szerint a terhesség befolyásolja azt is, milyen lesz a kicsi mikor megszületik. A stressz és a feszültség miatt a kicsi gyakran sírósabb és nyugtalanabb, ha pedig a kismama a terhesség alatt nyugodt, és kiegyensúlyozott, akkor a pici is sokkal nyugodtabb lesz. Éppen ezért szánj időt magadra, csináld azt, amit igazán szeretsz. Gyakorold a helyes légzést is, amely nagyon jól jön, ha lazítani szeretnél.

A mi tippünk: Lazíts, kényeztesd magad és add meg magadnak a legjobbat a terhesség 9 hónapja alatt is. A Notino webáruházban minden nő megtalálja a kedvenc kozmetikumait. Ha pedig olcsóbban szeretnél vásárolni, rendelkezésedre áll a Notino ingyenes szállítás.

Tehát kedves kismamák, egyetek egészségesen, mozogjatok eleget, csináljátok azt, amiben örömötök lelitek, és az eredmény egy egészséges és elégedett baba.


Életmód Gyermek