Normális esetben a nyelőcső záróizom (egy izmos cső, amely átengedi a táplálékot a gyomorba, majd összezárja, hogy megakadályozza, hogy visszajusson) védi a nyelőcsövet a gyomorsavtól. Ha azonban a záróizom ellazul, az étel felfelé nyomódhat a meglazult nyíláson, és savas refluxot okozhat.

Az étrend fontos szerepet játszik a savas reflux tüneteinek szabályozásában, és ez az első vonal a GERD-ben szenvedő betegek kezelésében.

Ételek, amelyek gyomorégést okozhatnak

Az általánosan ismert, hogy gyomorégést kiváltó élelmiszerek a nyelőcső záróizom ellazulását és az emésztési folyamat késleltetését okozzák, így az étel tovább marad a gyomorban. Milyen ételek felelősek ezért leginkább? Magas zsír-, só- vagy fűszertartalmú ételek, például:

- Sült ételek

- Gyorséttermi ételek

- pizza

- Burgonya chips és egyéb feldolgozott snackek

- Chili por és bors (fehér, fekete, cayenne)

- Zsíros húsok, például szalonna és kolbász

- Sajt

Más élelmiszerek, amelyek ugyanazt a problémát okozhatják, a következők:

- Paradicsom alapú szószok (a pizzán is ez van)

- Citrusfélék

- Csokoládé

- Borsmenta

- Szénsavas üdítők

A mértékletesség kulcsfontosságú, mivel sok ember nem tudja vagy nem akarja teljesen elhagyni ezeket az ételeket.  Inkább bevesszük a sok savlekötő tablettát, de nem vagyunk hajlandók lemondani az egészségtelen ételekről. Próbáljuk meg elkerülni, hogy késő este, közelebb lefekvés előtt fogyasztunk problémás ételeket, hogy ne a gyomrunkban üljenek, majd este feljönnek a nyelőcsődbe, amikor lefekszünk. Az is jó ötlet, hogy ahelyett, hogy gyakori, kisebb étkezéseket eszünk, nagyobb, nehezebb ételeket, és kerüljük a késő esti vacsorákat és a lefekvés előtti harapnivalókat."

Ételek, amelyek segítenek megelőzni a savas refluxot

Jó hír: Rengeteg olyan ételt fogyaszthatunk, amely segít megelőzni a savas refluxot, a gyomorsavat.

Töltse fel konyháját az alábbi három kategóriába tartozó élelmiszerekkel:

Magas rosttartalmú ételek a gyomorégés ellen:

A rostos ételektől jóllakottnak érzi magát, így kisebb az esélye a túlevésre, ami gyomorégést okozhat. Tehát fogyasszon egészséges rostot ezekből az élelmiszerekből:

- Teljes kiőrlésű gabonák, például zabpehely, kuszkusz és barna rizs.

- Gyökérzöldségek, például édesburgonya, sárgarépa és cékla.

- Zöld zöldségek, például spárga, brokkoli és zöldbab.

Lúgos ételek a gyomorsav és gyomorégés ellen

Az élelmiszerek valahol a pH-skála mentén esnek (a savszint mutatója). Azok, amelyeknek alacsony a pH-ja, savasak és nagyobb valószínűséggel okoznak refluxot. A magasabb pH-júak lúgosak, és segíthetnek ellensúlyozni az erős gyomorsavat. A lúgos ételek közé tartoznak:

- Banán

- Dinnyék

- Karfiol

- Édeskömény

- Diófélék

Vizes ételek a savtúltengés ellen

A sok vizet tartalmazó élelmiszerek fogyasztása hígíthatja és gyengítheti a gyomorsavat. Válasszon ételeket, például:

- Zeller

- Uborka

- Saláta

- Görögdinnye

- Húsleves alapú levesek

- Gyógynövény tea

Gyomorégés otthoni gyógymódjai

A gyomorégésben szenvedők általában savlekötőkhöz, vény nélkül kapható gyógyszerekhez nyúlnak, amelyek semlegesítik a gyomorsavat. De bizonyos ételek fogyasztása is enyhítheti a tüneteket. Fontolja meg a következők kipróbálását:

Tej

A tej segít a gyomorégésben? Gyakran úgy gondolják, hogy a tej enyhíti a gyomorégést. "De szem előtt kell tartania, hogy a tej különböző fajtákban kapható – teljes tej a teljes zsírtartalommal, 2% zsírral, valamint sovány vagy zsírmentes tej.

A tejben lévő zsír súlyosbíthatja a savas refluxot. A zsírmentes tej azonban a zsírt is okozhatja. átmeneti puffer a gyomor nyálkahártyája és a savas gyomortartalom között, és azonnali enyhítést biztosít a gyomorégés tünetein. Az alacsony zsírtartalmú joghurt ugyanolyan nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, valamint egy egészséges adag probiotikum (az emésztést fokozó jó baktériumok).

Gyömbér

A gyömbér gyógyászati ​​tulajdonságai miatt az egyik legjobb emésztést segítő eszköz. Lúgos természetű és gyulladáscsökkentő, ami enyhíti az emésztőrendszer irritációját. Próbáljon meg gyömbérteát kortyolgatni, amikor gyomorégést érez.

Almaecet és alma

Bár nem áll rendelkezésre elegendő kutatás annak bizonyítására, hogy az almaecet fogyasztása jó hatással van a savas refluxra, sokan esküsznek rá, hogy segít. Azonban soha ne igya teljes koncentrációban, mert ez egy erős sav, amely irritálhatja a nyelőcsövet. Helyette tegyünk egy kis mennyiséget meleg vízbe, és fogyasszuk el étkezés közben.

Citromos víz

A citromlevet általában nagyon savasnak tartják, de egy kis mennyiségű citromlé meleg vízzel és mézzel keverve lúgosító hatású, amely semlegesíti a gyomorsavat. Ezenkívül a méz természetes antioxidánsokkal rendelkezik, amelyek védik a sejtek egészségét.

Hogyan segíthet egy orvos?

Ha hetente kétszer vagy többször gyomorégése van, és az étrend vagy az étkezési szokások megváltoztatása nem segített, forduljon orvoshoz. Gasztroenterológus (az emésztésre szakosodott orvos).

Mennyire vagyok elsavasodva? Gyomorsav/Reflux kalkulátor ITT

forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/gerd-diet-foods-that-help-with-acid-reflux-heartburn


Egészség