Gyakorta vizsgáljuk, hogy melyik a legjobb bank és melyik a legjobb bankszámla. De a bankoknak van egy olyan konstrukciójuk, mellyel sok esetben szinte minden egyes bankkártyás vásárlásnál lehet kedvezményt érvényesíteni, függetlenül a kereskedőtől, ahol vásárolunk. Ez pedig a hitelkártya. Ahhoz azonban, hogy minden egyes hónapban élvezhessük a kedvezményes vásárlás előnyeit, pontosan be kell tartani a visszafizetési szabályokat.

Most van a kiváló időszak a pénzügyi újrakezdéshez

A magas infláció lecsengését követően most ideális az időszak a pénzügyi újratervezéshez, mivel friss lendülettel és tiszta lappal indíthatjuk újra a pénzügyeinket. Ez az új periódus lehetővé teszi számunkra, hogy áttekintsük az előző időszak kiadásait és bevételét, levonjuk a megfelelő tanulságokat és új célokat tűzzünk ki a következő időszakra.

A pénzügyi újratervezés egyúttal remek alkalmat teremt a megtakarítási célok kitűzésére is. A rendszeres megtakarítás hozzájárulhat egy vésztartalék felépítéséhez vagy egy hosszú távú befektetéshez. A megtakarítási célok segíthetnek abban, hogy tudatosabban kezeljük a pénzünket és könnyebben elérjük az anyagi céljainkat.

A hitelkártyával akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk a segítségével, amellyel fedezhetjük a hitelkártya és a bankszámla, illetve a bankkártya egész éves költségét, sőt még nyereségesen is kijöhetünk belőle a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Több banknál ezeket a kedvezményeket ráadásul egész évben folyamatosan változó kereskedelmi kuponajánlatokkal is kiegészíthetjük, még nagyobb megtakarítást érve el ezáltal.

A hitelkártya ugyanúgy használható a bolti mobilfizetésben is, mint az általános bankkártyák. Be lehet őket integrálni a Google Walletbe, Apple Walletbe és lehet fizetni vele a Google Pay, Apple Pay elfogadóhelyeken, illetve mindenhol, ahol az érintéses bankkártyát elfogadják.

Hogyan segítheti a hitelkártya a kiadások lefaragását?

A hitelkártyák több banknál is általános vásárlási kedvezményeket kínálnak, tehát mindegy, hogy melyik kereskedőnél vásárolunk. Az azonban nagyon fontos – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu szakértője –, hogy a hitelkártyával csak vásároljunk és az összes felhalmozott tartozást fizessük vissza a számlakivonaton szereplő fizetési határidőig! Csak ekkor lesz ugyanis kamatmentes a vásárlás, tehát csak ekkor lesz nyereséges a pénzvisszatérítés.

Az UniCredit Banknál például több hitelkártya is elérhető, a Kék, az Arany és a Platina. Ezek a kártyák a hitelkeret nagyságában, az éves díjban és a pénzvisszatérítési limitekben különböznek. Az 1 százalékos visszatérítésekből a Kék hitelkártyával évente legfeljebb 30 000 forintos pénzvisszatérítést lehet összegyűjteni, ha az adott havi elszámolási időszakban legalább 20 000 forint összértékben, minimum 3 darab sikeres vásárlást végez a hitelkártya birtokosa. Az Arany és Platina hitelkártyák esetében ugyanezekkel a feltételekkel évente legfeljebb 48 000 forint pénzvisszatérítés gyűlhet össze.

A konkrét ajánlatokat tekintve, az Erste Bank adja a legnagyobb hitelkártyás vásárlási kedvezményt Magyarországon. Az Erste Max hitelkártyával vásárlók akár 4 százalékos pénzvisszatérítést is kaphatnak a belföldi és külföldi vásárlások után, ha két kiválasztható üzletkategóriában vásárolnak az alábbiak közül: benzinkút, divat és otthon, barkács+kert, elektronikai áruházak, utazás, szépségápolás+egészség, szórakozás. A többi üzletkategóriában a visszatérítés mértéke 1 százalékos. Egy évben maximum 120 000 forint pénzvisszatérítést lehet összegyűjteni.

Az MBH Bank GO! hitelkártyája abban az üzletkategóriában végzett költésekből térít vissza 3 százalékot, amelyben az adott hónapban a legtöbbet költött a kártyabirtokos az alábbiak közül: szórakozás, tömegközlekedés, benzinkút, elektronikai áruházak, ruházat, nyaralás, drogériák, lakberendezés, barkács és kert. A többi vásárlásra 1 százalékos visszatérítés jár. A pénzjóváírás évente legfeljebb 60 000 forint lehet.

A K&H Bank Mastercard hitelkártyája üzemanyag és utazás kategóriákban 2 százalékos, élelmiszer, kultúra és divat kategóriákban pedig 1 százalékos visszatérítést nyújt, egy évben összesen legfeljebb 48 000 forint értékben. A visszatérítéshez legalább 20 000 forintért vásárolni is szükséges a hitelkártyával az adott hónapban.

Az OTP Banknál az OTP Bonus hitelkártya a belföldi és külföldi vásárlások után 1 százalékos pénzvisszatérítést kínál. Ezen felül nyáron az utazási és szállásköltségekre, ősszel a műszaki cikkekre és lakberendezési termékekre, télen a szórakozásra és éttermi étkezésekre, tavasszal pedig a divatruházatra és sportruházatra további 2 százalékos kedvezmény, összesen tehát 3 százalékos pénzvisszatérítés jár. A Bonus hitelkártyával évente legfeljebb 30 000 forintos, a drágább éves díjú Bonus Gold hitelkártyával pedig legfeljebb 50 000 forintos pénzvisszatérítést lehet gyűjteni.

A CIB Banknál a CIB Optimum Hitelkártya 1 százalékos visszatérítést nyújt minden egyes vásárlás után, további 2 százalékot (összesen 3 százalékot) pedig egy kedvenc üzletkategóriában, mely az alábbiak közül választható ki: otthon/barkács/kert, szórakozás/kultúra, sport, utazás, szépségápolás/egészség. A pénzvisszatérítés összege egy évben 30 000 forint, a drágább éves díjú arany változatú hitelkártyával pedig 50 000 forint lehet.

A felsorolt évi maximális visszatérítési összegek nem éves szinten, hanem havi vagy negyedéves szinten vannak meghatározva a bankok által, ezeket arányosítottuk fel az egy éves időszakra.


Pénzügy