A friss adat meglepte az elemzőket, akik 3,7%-ra számítottak az októberi 3,8% után. Havi szinten 0,6%-kal csökkent a fogyasztói árindex.

A japán infláció is mérséklődik

Tokióban az októberi 3,2% után novemberben 2,6%-os inflációt mértek, ami 2022 júliusa óta a legalacsonyabb szint.

A Bank of Japan által fontosnak tartott maginflációs ráta, amely a friss élelmiszerek és az üzemanyag árát szűri ki, 3,6%-ra csökkent az októberi 3,8%-ról. A japán főváros inflációs adatait az országos tendenciák indikátorának tekintik.

Visszaesést jelez a japán BMI

A japán szolgáltatóipari beszerzési menedzser index novemberi értékét lefelé, 50,8-ra korrigálták az előzetes jelentésben szereplő 51,7-es értékről. Az ország összetett beszerzésimenedzser-indexe ezzel 49,6-ra csökkent az előzetes 50-ről, így idén először az üzleti aktivitás visszaesését jelzi.

Bár a szolgáltatási tevékenység tovább nőtt, a növekedési ütem nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a feldolgozóipar visszaesését - közölte a felmérést végző Jibun Bank.

Három hónapos csúcson a kínai szolgáltatási szektor növekedése

A Caixin kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe novemberben 51,5-re emelkedett az októberi 50,4-ről. Ez eltér az ország hivatalos BMI-felmérésétől, melynek 49,3-as eredménye korábban a szektor zsugorodását jelezte.

A Caixin összesített beszerzési menedzser indexe ezzel 50-ről 51,6-ra emelkedett.