Ez tulajdonképpen a helyzet elmérgesedéséhez és további eszkalációjához vezethet, ami kihathat az olaj kínálatára is. Irán tartja ellenőrzése alatt a Hormuzi-szorost, ahol a világ olajexportjának közel fele, illetve a teljes katari LNG termelés áthalad.

A geopolitika tehát az alapvető meghatározó erő most a piacon, a Goldman Sachs szerint a kőolaj árában 5-10 dolláros prémium van hordónként a feszültség miatt. A támadás bármikor bekövetkezhet, valószínűleg még a héten sor kerülhet rá, bár nyugati politikusok győzködik az izraeli vezetést, hogy tegyen le erről a szándékról.

kőolaj árfolyama

Az arany árfolyama kilőtt a magasabb kamatok ellenére

Az arany kurzusa emelkedett, miután a hétvégi iráni támadás után nőtt a világban a geopolitikai feszültség. Az sem segített, hogy Izrael válaszlépéseket ígért, vagyis úgy tűnik, hogy a közel-keleti feszültség tovább nő.

Az amerikai kamatok emelkedtek tegnap, a 10 éves hozam 4,62%-re nőtt, miután a márciusi kiskereskedelmi adat jóval erősebb lett az Egyesült Államokban, mint azt az elemzők várták. Az USA gazdasági aktivitása továbbra is erős, a piac egyre inkább a kamatok szinten tartását várja júniusban, míg az első kamatcsökkentésre csak szeptemberben kerülhet sor.

Ez a tényező fékezheti az arany árfolyamának emelkedését, ha a geopolitikai kockázat csökken a világban.


Pénzügy