A delfinek intelligenciája és kiképzhetősége miatt néhány kormányzati és katonai szervezet korábban vizsgálta a lehetőségét annak, hogy a tengeri emlősöket a katonai műveletekben vagy különleges feladatokban alkalmazzák.

A múltban néhány ország kísérletezett delfinek kiképzésével különböző feladatokra, például a tengeri bázisok vagy hadihajók védelmére, az aknák felderítésére vagy a kikötők ellenőrzésére.

Az Egyesült Államok tengeri delfineket alkalmazott a Vietnam háború idején, hogy felderítsék a tengeralattjárókat és a tengeri aknákat. Azonban az utóbbi években nincs megbízható és közismert információ arról, hogy a delfineket jelenleg milyen mértékben használják kémkedésre vagy más katonai célokra.

Fontos megjegyezni, hogy a katonai és kémkedési tevékenységek rendkívül titkosak, és az ilyen jellegű információk nyilvánosságra hozatala rendszerint korlátozott.

Tehát, ha jelenleg folyik ilyen tevékenység, akkor az általános közvélemény számára valószínűleg nem hozzáférhető.

A beluga delfin

A beluga delfin (Delphinapterus leucas) egy közepes méretű, fehér színű tengeri emlős, amely a cetek családjába tartozik. Néhány fontos jellemzője a következők:

- Megjelenésük: A beluga delfin kifejezetten felismerhető fehér színéről, amely felnőttkorban teljesen kifejlődik. Az újszülöttek sötétebb színűek lehetnek, de idővel világosabbá válnak. A testük hossza általában 3-5 méter, és a súlyuk elérheti akár az 1,5 tonnát is. A fejük nagy és kerek, és a homlokukon kiemelkedő kiemelkedés található.

- Életmód és elterjedés: A beluga delfinek északi tengerekben élnek, többek között az Északi-sarkvidéken, az Északi-Atlanti-óceánban, az Alaszkai-öbölben és az Oroszország északi partvidékén. Előfordulhatnak akár folyami környezetben is, például az Alaszkai Yukon folyóban és a Kanada Hudson-öbölében. A beluga delfinek gyakran csoportokban élnek, és szociális lények, amelyek kommunikálnak egymással hangok és testmozgások segítségével.

- Étrend: A beluga delfinek ragadozók és változatos étrenddel rendelkeznek. Főként halakkal, mint például a tőkehal és a lazac, illetve rákokkal, tintahalakkal és egyéb tengeri organizmusokkal táplálkoznak. A különböző élőhelyeken élő beluga populációk étrendje változhat.

- Intelligencia: A beluga delfineket az egyik legintelligensebb tengeri emlősnek tartják. Képesek különböző hangokat létrehozni, beleértve a csattogást, füttyöt és más hangokat. Az echolokáció segítségével megtalálják az élelemforrásokat és navigálnak a környezetben. Emellett kiváló úszók és ugrók, akik szívesen megmutatják különleges képességeiket.

- Fenyegetések és védelem: A beluga delfineket számos tényező fenyegeti, beleértve a klímaváltozást, az élettér elvesztését, az ipari tevékenységeket, a zajszennyezést és a vadászatot. Az egyes országok és nemzetközi szervezetek törekednek arra, hogy védelmet nyújtsanak a beluga delfineknek.

Néhány területen, ahol élnek, védett övezeteket hoztak létre a populációk megőrzése érdekében.

Emellett a nemzetközi egyezmények, mint például a CITES (A Vadon élő Fauna és Flóra Nemzetközi Kereskedelméről szóló Egyezmény) és az IWC (A Ceták Nemzetközi Védelméről szóló Egyezmény), szabályozzák a beluga delfinekkel kapcsolatos nemzetközi kereskedelmet és vadászatot.

Érdemes tudni, hogy bár a beluga delfineket nem használják kémkedésre, korábban egyes országok és katonai szervezetek is kiképzették a delfineket különböző feladatokra, például katonai műveletekben való részvételre vagy speciális tengerészeti tevékenységek támogatására.

Az ilyen programok azonban nemzetközi vitákat váltottak ki és gyakran kritikával találkoztak a tengeri emlősök jólétének és természetes életkörülményeiknek az elfogadhatatlan mértékű befolyásolása miatt.