A fejlett országokat átfogó statisztikai adatok szerint a kutyák átlagosan 12,8 évet élnek. Ha ezt az értéket megszorozzuk 7-tel, akkor az alábbi eredményre jutunk: 12,8 x 7 = 89,6 Ha igaz lenne az állítás (hogy kutyaév = 7 emberév), akkor ez azt jelentené, hogy az emberek átlagosan 89,6 évet élnének.

De ez sajnos közelsem igaz! Ha a fejlett országok statisztikai átlagát vesszük viszonyításul, akkor egy átlagember 78 évet él (ha Ön épp Andorrában él, akkor ennél kicsit magasabb kort is megélhet, hiszen a pici országban 83,5 évig élnek átlagosan).

Sajnos ki kell jelentenünk, hogy az ember és a kutya életkora között lineáris kapcsolatot nem lehet felállítani (ez matematikai nyelven azt jelenti, hogy egyetlen szorzással nem lehet egyikből a másikat kiszámolni). Ennek legfőbb oka az, hogy az ember és a kutya fejlődési folyamatai merőben eltérnek egymástól. Elég ha csak arra gondolunk, hogy egy 1 éves kutya már a teljes (ivar)érettséget elérte, és utód nemzésére és kihordására is érett, ami egyáltalán nem mondható el egy 7 éves gyermekről.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a kutyák életkorának emberi évekre való átszámítása nem olyan egyszerű feladat. Tudományos kutatások alapján kijelenthető, hogy a kisebb testű kutyák tovább élnek, mint nagyobb testű társaik. A kutya (vagy macska) és az ember életkorát összehasonlítani legpontosabban a SzámoldKi.hu kutya életkora emberi életre átszámítva és cica életkora emberi években kalkulátorok segítségével tudod (cikkünk alatt találod meg).


Tudomány Állatvilág