Piactömeg és likviditás:

A Bitcoin a kriptopénzek legnagyobb piaci részesedésével rendelkezik, és a kriptopénzekkel való kereskedés során gyakran használják alapként. Ennek következtében a Bitcoin árfolyamának jelentős változása hatással van az egész kriptopénzpiacra.

Egy 2018-ban megjelent tanulmány, amely a "Cryptocurrencies as an Asset Class" címet viseli, kimutatta, hogy a Bitcoin árfolyamának mozgása szorosan összefügg az altcoinok mozgásával is, mivel a kereskedők és befektetők általában egyszerűen konvertálnak altcoinokat Bitcoinra és fordítva az árfolyammozgások miatt, ami a likviditásukat is befolyásolja.

a bitcoin árfolyama befolyásolja a többi altcoin árfolyamát a korreláció miatt

Szakaszos kereskedés

Sok kriptopénz tőzsdéken a Bitcoin párokat használják, vagyis a kereskedésüket Bitcoinban mérik és tartják nyilván. Ennek eredményeként, amikor a Bitcoin árfolyama emelkedik vagy csökken, ez közvetett hatást gyakorol az altcoinok árfolyamára is. Például, ha a Bitcoin árfolyama emelkedik, akkor egy adott altcoin ára lehet, hogy nem emelkedik ugyanabban az arányban, de a Bitcoinhez viszonyítva csökkenhet.

Hangulat és pszichológiai hatások

A Bitcoin az egyik legismertebb és legnépszerűbb kriptopénz, így az árfolyamának emelkedése pozitív hangulatot és bizalmat kelt a kriptopénzpiac egészében. Ebben a 2020-as év elején készült tanulmányban az "Empirical Study on Cryptocurrency Market Dynamics" című munkában bemutatják, hogy a Bitcoin árfolyamának emelkedése a kriptopénzpiaci résztvevők hangulatát javíthatja, ami pozitív hatást gyakorolhat az altcoinok árfolyamára is.

a bitcoin árfolyam alakulása így hat a többi kriptopénzre

- Árfolyam párok és arbitrázs lehetőségek: Sok kriptotőzsde kínál kereskedést az altcoinok és a Bitcoin közötti árfolyamkülönbségekből adódó arbitrázslehetőségek kihasználására. Ha a Bitcoin árfolyama jelentősen emelkedik, az árfolyamkülönbség csökkenhet az altcoinok és a Bitcoin között, ami megváltoztathatja az altcoinok iránti keresletet és kínálatot.

Ezek az okok együttesen magyarázzák, hogy miért hat a Bitcoin árfolyamának emelkedése jelentős mértékben a többi altcoinra. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy minden kriptopénzpiaci dinamika folyamatosan változik, és egyéb tényezők is befolyásolhatják az árfolyamokat.

Tehát a Bitcoin árfolyamának mozgása komoly hatással van a többi altcoin árfolyamára.

Ennek hátterében több tényező is áll:

- Piaci dominancia: A Bitcoin a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz, és a teljes kriptopiac jelentős részét (kb. 40%-át) teszi ki. Ennek következtében a befektetők gyakran a Bitcoinra tekintenek iránymutatónak a kriptopiaci trendek tekintetében.

Ha a Bitcoin árfolyama emelkedik, a befektetők optimistábbak lesznek a kriptopiaccal kapcsolatban, és hajlamosabbak altcoinokat is vásárolni. Ezzel szemben, ha a Bitcoin árfolyama esik, a befektetők aggódni kezdenek, és eladhatják altcoinjaikat, ami azok árfolyamának csökkenéséhez vezethet.

bitcoin árfolyama

- Korreláció: Sok altcoin árfolyama erősen korrelál a Bitcoin árfolyamával. Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin árfolyamának változásai hasonló irányú és mértékű változásokat okoznak az altcoinok árfolyamában is. Ennek oka, hogy sok altcoint Bitcoinban áraznak, és a befektetők gyakran Bitcoinra váltják altcoinjaikat, ha profitot akarnak realizálni.

- Likviditás: A Bitcoin a leglikvidebb kriptopénz, ami azt jelenti, hogy a legkönnyebb venni és eladni a piacon. Ezzel szemben sok altcoin kevésbé likvid, ami megnehezíti a befektetők számára a belépést és kilépést a pozíciókból. Amikor a Bitcoin árfolyama ingadozik, a befektetők gyakran altcoinjaikat Bitcoinra váltják a likviditás növelése érdekében, ami az altcoinok árfolyamának csökkenéséhez vezethet.

- Befektetői hangulat: A Bitcoin árfolyama jelentősen befolyásolja a befektetői hangulatot a kriptopiacon. Ha a Bitcoin árfolyama emelkedik, a befektetők optimistábbak lesznek, és hajlamosabbak kockázatot vállalni altcoinokba fektetve. Ezzel szemben, ha a Bitcoin árfolyama esik, a befektetők kockázatkerülővé válhatnak, ami az altcoinok árfolyamának csökkenéséhez vezethet.

Érdemes tudni, hogy az altcoinok árfolyama nem mindig követi a Bitcoin árfolyamát. Bizonyos esetekben az altcoinok árfolyama emelkedhet, még akkor is, ha a Bitcoin árfolyama esik. Ennek oka lehet a projekthez kapcsolódó specifikus hírek, a befektetői érdeklődés változása, vagy más piaci tényezők.

Összességében kijelenthetjük, hogy a Bitcoin árfolyam mozgása jelentős hatással van a többi altcoin árfolyamára. Ezért a befektetőknek fontos figyelembe venniük ezt a kapcsolatot, amikor befektetési döntéseket hoznak a kriptopiacokon.


Pénzügy