1. Ha túl hevesen bontjuk ki a csomagolást 

Sok óvszer sorsa már a csomagolás kibontásánál eldől. A használat előtt általában már felizgult állapotban van az ember, ajánlott azonban ilyenkor is higgadtnak maradni. Sokan éles tárggyal, például ollóval bontanak, belevágnak a termékbe, a megsérülő gumi ezt követően használhatatlanná válik. Ha ezt nem veszi észre az ember, megszűnik a védelem. A foggal való kibontásnál ugyanez lehet a baj. Az óvszerek csomagolása úgy lett kialakítva, hogy könnyű, kimért mozdulatokkal felbontható, igyekezzünk ezeket alkalmazni. Ide tartozik a tárolás is: ha ez nem megfelelő, meglehet, hogy már a kibontásnál hibás terméket találunk.

2. Silány minőség, lejárt szavatosság

Ha az óvszerek használata kerül szóba, oda kell figyelni a minőségre. Csak az elfogadott márkák termékeit ajánlottak, a filléres megoldások sokszor nem elég hatékonyak. Aki biztosra akar menni, válassza az extra biztonságos óvszert, amely a lehető legerősebb kialakítású. A szavatosságra is oda kell figyelni: a gumi csomagolásán mindig jelzik, meddig használható fel egy termék. Ha ez a határidő lejár, dobjuk inkább ki a kukába. Az eszköz elöregedhet, a rajta használt bevonatok szintén, nem éri meg ezzel kísérletezni.

3. Ha hibásan húzzuk fel

Ahogy egy televíziónak vagy hajszárítónak, úgy az óvszereknek is van használati utasítása. Persze nem annyira bonyolult, mint egy elektronikai eszköznek, ennek ellenére fontos, hogy eszerint alkalmazzuk. Az óvszer csúcsánál helyet kell hagyni az ondónak, a felhelyezéskor ki kell szorítani alóla minden levegőt, ahogyan az is fontos, hogy kellő mértékben legörgesse azt az ember. Sőt a méretet is illik reálisan megválasztani: sem a túl nagy, sem a túl kicsi nem hatékony. Sokan fordítva helyezik fel a kondomot, ebben az esetben kisebb védelem jön létre.

4. Túl későn, túl hamar

Az óvszert az aktus kezdete előtt kell felhelyezni, és annak vége után szabad csak levenni, így garantálható a teljes biztonság. Ennek ellenére sokan ezt másként gondolják, és csak az akció megkezdése után „öltik fel” a védelmet jelentő gumit, vagy leveszik azt, mielőtt befejeződne az együttlét. Nem kell szakembernek lenni, hogy értsük, az óvszer csak akkor működhet védekezési eszközként, ha úgy és akkor használják, ahogyan azt előírják a gyártók, a kései felvétel, a korai levétel csökkenti a hatékonyságot.

5. Ha figyelmen kívül hagyjuk a sérüléseket

Gyakori gond, hogy bár az aktus elején minden jól csinálnak a felek, annak végére megsérül az óvszer. Ha ezt észleljük, azonnal cserélni kell, különben értelmetlen a kondom viselése. Egy heves együttlét során elszakadhat a legjobb minőségű termék is, főleg ha a behatoláskor nem elég nedves a fogadó fél. Ha bármilyen gondot észlelünk, húzzunk friss „öltözéket”. Hihetetlen, de néhányan beleesnek abba a hibába is, hogy ugyanazt a gumit többször alkalmazzák. Nyomatékosan jelezzük: ez így nem hatékony.


Szerelem Szex