Kifejezetten azok számára tervezték, akik elhízottak (testtömeg-index, vagyis BMI indexük 30 kg/m² vagy annál nagyobb) vagy túlsúlyosak (BMI 27 kg/m² vagy annál nagyobb), és legalább egy súlyhoz kapcsolódó egészségügyi állapottal rendelkeznek, mint például magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy magas koleszterinszint. A kezelést csökkentett kalóriatartalmú étrenddel és megnövelt fizikai aktivitással együtt kell alkalmazni.

A Zepbound hatékonyságát az aktiválja, hogy célba veszi a GLP-1 (glükagon-szerű peptid-1) és a GIP (glükóz-függő inzulinotrop polipeptid) receptorokat, amelyek kulcsszerepet játszanak az étvágy és az anyagcsere szabályozásában. Ezáltal csökkenti az ételbevitelt és az étvágyat, ami hozzájárul a súlycsökkenéshez.

Zepbound fogyókúrás injekció

A Zepbound hetente egyszer, bőr alá adott injekció formájában kerül alkalmazásra, és a dózist fokozatosan kell növelni a beteg válaszreakciója és tolerálhatósága függvényében, maximum heti 15 mg-ig.

A gyógyszer hatékonyságát két kulcsfontosságú klinikai vizsgálat igazolta, amelyek elhízott vagy túlsúlyos felnőtteket vontak be. Ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy a kezelés 72 hét után jelentős súlycsökkenést eredményezett a placebohoz képest, és a résztvevők nagyobb arányban értek el legalább 5%-os súlycsökkenést.

A Zepbound azonban nem mentes a kockázatoktól. A gyógyszer súlyos mellékhatásokat okozhat, beleértve a súlyos gyomorproblémákat, a kiszáradás miatti vese problémákat, az epehólyag problémákat, a hasnyálmirigy gyulladását, súlyos allergiás reakciókat, alacsony vércukorszintet más gyógyszerekkel való egyidejű használata esetén, látásproblémákat, depressziót vagy öngyilkos gondolatokat. Ellenjavallt a bizonyos típusú pajzsmirigyrákkal vagy többszörös endokrin neoplázia szindróma típus 2-vel rendelkező személyek számára.

Mennyibe kerül a Zepbound fogyókúrás injekciós kezelés?

A Zepbound havi költsége 1,059.87 dollár, ami alacsonyabb, mint néhány más, hasonló osztályba tartozó gyógyszeré. A megfizethetőség elősegítése érdekében a Lilly egy kereskedelmi megtakarítási kártya programot indított, amely jelentősen csökkentheti az arra jogosult biztosított betegek árát.

Bárki, aki ezt a kezelést fontolgatja, feltétlenül konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, hogy teljes mértékben megértse a potenciális előnyöket és kockázatokat, és megvitassa az egyéb szedett gyógyszerekkel való esetlegIeges kölcsönhatásait.