Lakossági földgáz árak 2024 kalkulátor

Mennyi egy köbméter földgáz ára 2024 évben?

Mennyibe kerül egy köbméter lakossági földgáz 2024 -ben? A gázszámlában fizetendő gázdíj nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz, hogy mennyi köbméter fogyasztást mértünk a gázórán), hanem annak fűtőértékétől is (MegaJoule MJ), vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a gázszolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a gázszámlában a következő képlettel: Gázdíj [Ft] = Gáztechnikai normál térfogata [m3] x Gáz fűtőértéke [MJ/m3] × Energia egységára [Ft/MJ]. Gáz árak 2024 kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, hogy hány forintba kerül egy köbméter (m3) illetve egy MegaJoule (MJ) gáz, és azt is, hogy mennyi a gázszolgáltatás éves alapdíja 2024 évben. Az lakossági gáz árak már nem függenek attól, hogy melyik gázszolgáltató ügyfelei vagyunk, mert az árak országosan egységesek.

Az senkinek sem újdonság, hogy a földgáz használati értékét a belőle nyerhető energia (hő) határozza meg. De mitől függ a kapott energia? A földgáz úgy nevezett szénhidrogén gázok keveréke, vagyis ezeket a gázokat szén és hidrogén különféle vegyületei alkotják. Ezek elégetésekor javarészt széndioxid és víz, továbbá hő keletkezik.

A fűtőérték azért kerül mérésre, hogy a különböző hőértékű földgázokat (és egyéb éghető anyagokat) össze lehessen hasonlítani. Ezt pedig a földgáz égetésekor felszabaduló hőmennyiség mérésével lehet megtenni.

A fűtőérték az 1 m3 földgáz elégetésekor felszabaduló hőmennyiség, ha az égéskor keletkezett vízgőz halmazállapotban marad. Mértékegysége: MJ/m

forrás: ProfitLine.hu  

Sokan érvelnek a fűtőérték látszólagos romlása mellett azzal, hogy lassabban forr fel a víz, vagy ami a leggyakoribb, többet kell fűteniük ahhoz, hogy elérjék ugyan azt a hőmérsékletet, mint korábban. Az ördög a részletekben rejlik, és itt sincs ez másképp. Az például, hogy mennyi idő alatt tudjuk felfűteni a lakást, rengeteg aprónak tűnő, de igen lényeges tényező függvénye.

Az egyik legfontosabb ilyen tényező a földgázból nyerhető energia mellett a fogyasztó gázkészülékének állapota, a gáz nyomása, a befűtendő tér mérete, a lakás hőszigetelése és persze nagyon fontos az időjárás is.

Ezek közül néhány tényezőt mi is meg tudunk változtatni a takarékosság érdekében: rendszeresen karbantartatjuk a gázkészülékeinket, vagy energiatakarékosra cseréljük ki, továbbá elvégezzük a lakás hőszigetelését.

forrás: ProfitLine.hu  

A földgáz fűtőértéke hazánk legnagyobb részén 33-35 MJ/m3 között van. A fűtőérték ’értékét’ szabvány írja elő, amelyet minden érintettnek be kell tartania.

A szabvány a fogyasztási helyre vonatkozó átlagos fűtőértéktől plusz-mínusz 5%-os eltérést enged meg, tehát pl. a TIGÁZ-DSO Kft. szolgáltatási területén a fűtőértéknek 32,3-35,7 MJ/m³ közötti értéktartományban kell lennie. A földgázelosztó a rendszerébe betáplált gáz elosztását végzi. A fűtőérték ’értékét’ sem befolyásolni, sem megváltoztatni nem tudja.

A fizetendő gázdíj ebből kifolyólag nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz a köbméter mennyiségétől, amit a gázóra mutat), hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni.

Így a szolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a következőképpen:

Gázdíj [Ft] = Gáztechnikai normál térfogata [m3] x Gáz fűtőértéke [MJ/m3] × Energia egységára [Ft/MJ]

És hogy Magyarország területén hol, mennyibe kerül a gáz, megtudhatod IDE kattintva gáz ár kalkulátorunk segítségével.

Mennyi egy köbméter földgáz ára 2024 évben?
Lakossági földgáz árak 2024 kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: