A Királyegyházán épülő, 57 MW beépített kapacitással rendelkező fotovoltaikus park évi 87 GWh energia előállítására lesz képes, amelyet majd a magyarországi villamosenergia-hálózatba táplálnak be. A ’Kira’ projekt várhatóan 2024 első félévének végére készül el.

„Kollégáink és az UniCredit Bank Hungary szakemberei közösen dolgoztak azon, hogy olyan testre szabott projektfinanszírozási terméket alakítsanak ki, amely mindkét fél igényeinek megfelel. A megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy tovább haladjunk a ’Kira’ projekt befejezésével” – mondta el Adrian Góralski, a Greenvolt Power M&A és projektfinanszírozási igazgatója.

A napelempark jelenleg még épül, és a projektfinanszírozás segítségével várhatóan 2024 első félévének végén helyezik kereskedelmi üzembe. A projekt 57 MWp beépített kapacitással fog rendelkezni, ami évi 87 GWh-nyi energiatermelést tesz lehetővé. A napelempark a villamosenergia-hálózaton keresztül a megtermelt energiát a KÁT rendszer keretében értékesíti.

napelempark a villamos energia hálózaton

„Ezzel a finanszírozással felkészültünk egy újabb napelempark gyors üzembe helyezésére, ezúttal Magyarországon, ami lehetővé teszi számunkra, hogy rövid távon több, mindenki számára elérhető zöld energiát termeljünk” – emelte ki João Manso Neto, a Greenvolt csoport vezérigazgatója.

„Az UniCredit Bank Hungary – az UniCredit Csoport ESG-céljaival összhangban – támogatja a magyarországi energetikai átállást. A Greenvolt ’Kira’ projektjének finanszírozása bizonyítja elkötelezettségünket a megújuló energiaprojektek és a fenntartható növekedés iránt. Büszkék vagyunk arra, hogy Európa egyik legnagyobb fejlesztőjeként támogathatjuk a Greenvoltot az első magyarországi projektjében, és várakozással tekintünk a további együttműködés elé” – tette hozzá Albert Hulshof, az UniCredit Bank Hungary Vállalati üzletágának vezetője.

A Greenvolt Csoport ipari méretű szél- és napenergia-projektek fejlesztésével, építésével és üzemeltetésével foglalkozik, jelenleg 15 helyszínen 7,7 GW-os fejlesztés alatt álló portfólióval rendelkezik; ebből legalább 2,9 GW várhatóan az idei év végére építésre kész lesz. Emellett jelen van az energiaközösségek szegmensében, valamint a fenntartható, biomasszából történő energiatermelésben is.


Pénzügy Munka