Az avokádó rendkívül tápláló élelmiszer, amely sok fontos tápanyagot tartalmaz. Az alábbiakban részletesen bemutatom az avokádó tápanyagtartalmát és élettani hatásait:

Tápanyagtartalom:

- Az avokádó rendkívül gazdag káliumban, rostban és magnéziumban.

- Ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz E-vitamint, B-vitaminokat (különösen B6-ot és folsavat), valamint C-vitamint.

- Az avokádóban található zsírok közül az egyszeresen telítetlen zsírsavak a legjelentősebbek, amelyeknek számos egészségügyi előnye van.

Szénhidrát és fehérje tartalom:

- Az avokádó szénhidráttartalma viszonylag alacsony, és a legtöbb szénhidrátja rost formájában fordul elő. Ennek köszönhetően az avokádó glikémiás indexe alacsony.

- Az avokádó fehérjetartalma is viszonylag alacsony, de aminosavprofilja kiváló minőségű.

Egészségügyi hatások:

- Az avokádó fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, mivel az egyszeresen telítetlen zsírsavak jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre.

- Az avokádó fogyasztása elősegítheti a telítettség érzését és csökkentheti az éhségérzetet, ami segíthet az egészséges testtömeg megőrzésében.

- Az avokádóban található kálium segíthet csökkenteni a magas vérnyomást.

- Az avokádóban található E-vitamin segíthet megóvni a sejteket az oxidatív stressztől, ami hozzájárulhat az egészséges öregedéshez.

Összességében az avokádó nagyon tápláló élelmiszer, amely számos egészségügyi előnnyel járhat. Azonban fontos megjegyezni, hogy az avokádó magas zsírtartalma miatt magas kalóriatartalmú, és túlzott fogyasztása hozzájárulhat az elhízáshoz. Az egészséges étrend részeként azonban az avokádó rendkívül értékes és ízletes élelmiszer lehet.

Hogyan kell avokádókrémet csinálni? Mi a recept?

Az avokádókrém egy egyszerű és ízletes étel, amelyet számos módon elkészíthetünk. Az alábbiakban bemutatok egy egyszerű és klasszikus avokádókrém receptet:

Hozzávalók:

- 2 érett avokádó

- 1 kis gerezd fokhagyma, zúzva

- 1 kis lime vagy citrom leve

- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

- Opcionális: apróra vágott koriander, paradicsom vagy hagyma

- Majonéz (a rajongóknak)

Elkészítés:

- Vágjuk ketté az avokádókat, távolítsuk el a magjukat, majd kanalazzuk ki a húsukat egy tálba.

- Törjük össze az avokádóhúst egy villával, amíg krémes állagú nem lesz.

- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a lime vagy citromlevet, majd keverjük össze.

- Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.

- Ha szeretnénk, akkor tegyük bele az opcionális hozzávalókat is, és keverjük össze.

Az avokádókrémet tálalhatjuk kenyérre kenve, salátában, wrap-ben, tacos-ban vagy akár önmagában is.

Javaslatok:

Az avokádókrém elkészítésekor használjunk csak érett, puha avokádót, mert azok sokkal könnyebben törnek szét és krémesebb állagúak lesznek.

A lime vagy citromlé nemcsak ízesíti az avokádókrémet, hanem segít megőrizni a frissességét is.

A koriander, paradicsom és hagyma fűszerek nagyszerűen illenek az avokádókrémhez, de a receptet változatosabbá tehetjük más hozzávalókkal is, például jalapeno paprikával vagy feta sajttal.

Az avokádókrém tárolása: tegyük a maradék avokádókrémet légmentesen záródó edénybe, majd tegyük hűtőszekrénybe. Így akár 2-3 napig eláll. Azonban az avokádókrém felszíne kissé megkeményedhet, így ajánlott az újrafogyasztás előtt összekeverni.

Videón is mutatjuk, hogyan készül az avokádókrém a Hóvarjú YouTube csatorna jóvoltából:

 


Gasztro