A fenék sok nő számára kritikus terület: egyeseknek genetikailag laposabb, míg másoknak a narancsbőr alakul ki rajta könnyen. Szerencsére azonban nincs olyan popsi, amit ne lehetne kerekebbé, tónusosabbá tenni a megfelelő edzéssel és étkezéssel.

“Amikor a legtöbb nő edzeni kezd, a popsijával együtt növekedésnek indulnak a combjai is. Sokan azt hiszik, a két területet nem is lehet szétválasztani az edzés során, ám ez tévhit. A feneket ugyanis nem csak guggolással lehet növeszteni, hanem specifikus popsi gyakorlatokkal is, amelyek célzottan a farizomra hatnak” - mondja Fodor Réka, Magyarország legismertebb farizomedzője.

A tréner hangsúlyozza: akár a már ismert gyakorlatok is módosíthatók úgy, hogy farizomcentrikussá váljanak. Ilyen például, ha az alapvetőnek számító felhúzás gyakorlatnál nem bokáig, csak éppen térd alá engedjük le a súlyt. 

Fontos feltenni a kérdést, milyen eredményt szeretnénk elérni? Mi a pontos célunk? Fogyni szeretnénk vagy izmot építeni is? Léteznek farizomépítő, valamint zsír- és narancsbőrpucoló edzések, illetve a kettő lehet egy edzésterv része is - mondja Réka, aki szerint az étkezést is sokan elrontják, ilyenkor a hiba legtöbbször az időzítésben és vagy a rendszerességben van.

Ami az edzések rendszerességét illeti, szerinte heti kettő farizom edzés is elegendő, mivel az izmainknak is szüksége van az edzések közti regenerációra.

“Az edzés utáni 10 percben érdemes egy fehérjeszeletet vagy turmixot fogyasztani, mivel ilyenkor a megemelkedett inzulinszint mellett a fehérje hamar beépül a szervezetbe. Ezután körülbelül egy órával a marha- vagy csirkehús fogyasztását ajánlom valamilyen lassan felszívódó szénhidráttal” - mondja az influenszerré vált edző, aki nők ezreinek fenekét tette és teszi kerekebbé.

Talán azért is hiteles, mert ő valóban az élő bizonyíték, hogy a farizom formálható és növelhető. Réka olyan szakértőktől is informálódik, mint egy testanatómiából Phd-zett fenékspecialista.

Egymást bátorítják az edzésre a lányok

Réka a COVID-19 világjárvány előtt szerezte meg ezt a tudást és a korlátozások és tilalmak idején ültette át saját módszertanába, amelynek hála egyre több magyar nő hátsója formásodik Réka speciális online edzéseivel. Az Instagramon 60 ezres követőtáborral bír, akiknek túlnyomó többsége nő, és akik a megosztott gyakorlatok és tippek miatt követik. Sokan közülük a Barackcsapatnak a tagjai, amely Réka online edzés közössége.

Mint mondja, a Covid után is sokan kitartanak az online edzés mellett, mivel az időhatékony, olcsóbb és privátabb is, mint konditerembe járni - ami vidéken sokak számára nem is könnyen elérhető. 

Az edző oldalán lévő videótárban az érdeklődők komplex edzéseket, gyakorlatsorokat találnak, nemcsak popsira, hanem más testtájakra is. A fél órás és egy órás sportolás pedig belefér akár az elfoglalt kismamák napirendjébe is, hiszen nincs időveszteség például az utazással. 

Réka módszerének fontos részét képezi a saját fejlesztésű szalagja, amely akár 40-44 kilós ellenállást is biztosít, így a hátsó kivételes gyorsasággal formálható vele kerekebbre. Az eredmények pedig magukért beszélnek:

“A tagoktól rengeteg visszajelzést és fotókat is kapok a fejlődésről. Úgy gondolom, ezek az elképesztő eredmények tesznek edzőként hitelessé. Szívmelengető az is, hogy a Facebook-csoportomban milyen lelkesek a lányok és mennyire motiválják egymást” - zárja Fodor Réka.


Sport