A jó idő beköszöntével beindul a grillszezon, mind többeket csábít a szabadba a grillezés lehetősége, összehozza a barátokat, családot, hiszen enni és inni mindenki szeret. Mindenki megválaszthatja, melyik típusú ételkészítési eljárást preferálja, és a hagyományos kerti grillek mellett sorra jelennek meg a más típusú sütők is. 

Sokan a faszenes változatokra esküsznek, míg mások a korszerű, füst nélküli gázgrilleket  részesítik előnyben. Abban sincs egyetértés, hogy a grillezés vagy a BBQ tesz-e jobbat a hússal. Ahány ember, annyi szokás, ehhez kínál a Grillplaza.hu a kamado típusú grillek mellett számtalan más típust és kiegészítőt. 

Melyik sütési módot válasszam?

A szabadtűzön készült ételek íze páratlan, semmihez sem hasonlítható, de sokan kedvelik amiatt is, mert igazi társasági élményt nyújt, legyen az bográcsozás, a nyárson vagy a  tárcsán sütés, a grillezés vagy a barbecue. Vannak, akik nem szeretik a grillezett ételek jellegzetes füstös ízét, illetve akik számára az így készült húsok szárazak.

Nálunk az utóbbi években vált népszerűvé a hagyományos grillezéstől jelentősen eltérő, az USA déli államaiban szokásos  BBQ sütési mód, amelynek eredményeképp a hús nem szárad ki, hanem a ropogós kéreg alatt porhanyós, aromás és szaftos marad. Ez az alacsony hőfokon - ideálisan 100-120 ℃-on -, indirekt módon történő lassú sütési, pontosabban füstölési metódusnak köszönhető, amelynek során a hús fajtájától függően 6-15 óra alatt készül el az étel. 

Ez komoly kihívást jelent, és erre születtek meg a füstölők és kamadók. Persze ezekben is megvan a titka, trükkje a sütésnek, mégpedig a megfelelő rub vagy szárazpác. 

Mi a kamado, és hogyan működik?

A több ezer éves hagyománnyal rendelkező, az ősi Kínából származó, a 2. világháború óta az USA-ban népszerű  kamado nem egy szokványos barbecue sütő. A sütési mód erőssége az eszköz tojás formájú alakból, illetve a légáramlás szabályozásának lehetőségéből következik, de a sütő anyaga is nagyban hozzájárul. A kerámia egyszerre szigetel, illetve veri vissza a hőt. 

Amennyiben szereted a jellegzetes, utánozhatatlan ízeket és a szaftos húsokat, a kamadót Neked találták ki! Egy faszéntüzelésű kerámia tojás sokoldalúan használható, így szinte minden étel elkészítésére alkalmas, akár még pizzát is süthetsz vele. 

The Bastard, a hollandok büszkesége

A holland gyártmányú The Bastard egy sokoldalú, kamado típusú sütő, amely a szabadtéri főzés megszállottjainak kínál igazi befektetést, ugyanis sokkal több mindent lehet vele elkészíteni, mint egy hagyományos barbecue sütővel. Grillezhetsz, süthetsz, főzhetsz, párolhatsz és piríthatsz is benne, akár egy wokban, mindezt természetesen a low and slow sütés mellett. Az autentikus ízekhez páratlan design társul. 

Az igényeknek megfelelően többféle méretben, és számtalan tartozékkal kapható, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle.


Gasztro