1. Hárpia anyóssal annyit tudsz tenni, hogy távol költözöl tőle. Ha ez nem lehetséges, akkor próbáld az érintkezési felületet a lehető legrövidebbre szorítani. (Milyen könnyű ezt mondani!)

2. Ne provokáld a párod az anyósod előtt!  Ne szólj be a párodnak, ne is csipkelődj vele még akkor sem, ha párod erre vevő. Az anyósod figyel, és egy jóízű, vicces megjegyzésből is ki tudja venni, hogy Te bántod épp az ő kicsi fiát vagy lányát.

3. Ha érzed, hogy épp egy vita alakulna ki vagy épp már ráléptetek az „útra”, hátrálj ki. Ne légy ebben partner. Kis eséllyel nyerhetsz ellene, és még fel is idegesíted magad. Döntsd el, hogy most nem vitatkozol és tarts ki emellett.

4. Billentsd ki a mamát a komfortzónájából! Mielőtt megtörténne az első szurkálódó megjegyzése tégy valami váratlant. Vigyél neki virágot, segítsd ki a kocsiból, nyisd ki előtte az ajtót, vedd le a kabátját… Tegyél bármi kedves lépést, amit eddig nem tettél. Meglepetésként fogja érni az anyóst és el fogja felejteni, hogy hogyan is akart beléd kötni az előbb.

5. Beszélgetések alkalmával mondj olyan mondatokat, hogy „Átgondoltuk, amit a múltkor a Mama mondott…” és fejezd be a valósággal. Nem kell, hogy azt döntsétek, amit az anyós mondott, de érezze, hogy foglalkoztatok az ő gondolatával, és néha már ez is nyugtatóan hat rá. Ha valamiben úgy döntöttetek, ahogyan a mama szerette volna – függetlenül az ő korábbi megjegyzésétől – kommunikáld felé azt, hogy „Ahogyan a Mama is mondta, átgondoltuk, és így döntöttünk.” Esetleg köszönd meg a végén, hogy milyen jó tanácsot adott. (Felmerül a veszély, hogy ezen még inkább felbátorodik, és további tanácsokat fog adni.)

6. Jogos igénye a mamáknak, hogy sok időt szeretnének az unokákkal tölteni, és nem akarnak az életükből kimaradni. Erre a technika óriási segítséget ad és segít a távolságot is tartani! Telepíts Skype-ot vagy hozz létre „unokainfo” chat csoportot, ahová naponta/ hetente töltesz fel videót, fotót a gyerekről. Máris az életük részévé tetted a nagyit, Te meg megúsztál egy újabb hétvégi látogatást.

7. Ha tudod, hogy mikre „pattan” a mama, akkor vedd el az élét és reagálj, ahogyan ő várja. Például, ha szerinte csontsovány vagy, akkor meséld el neki, hogy a héten milyen töltöttkáposztát főztél, és még este is azt vacsoráztál két szelet kenyérrel. Ha pedig épp azt mondogatja, hogy mennyire elszalad veled a ló, és milyen pocakod/ feneked van, akkor mondd, hogy épp most keresed a számodra megfelelő diétát. De azt ne mondogasd neki, hogy nem is nagy.

8. Próbálj meg általános információt közölni az anyósoddal. Kommunikálj vele általános témákról, hogy minél kisebb teret adj arra, hogy belelásson az életetekbe.

Tuti megoldások nincsenek persze. Ha ezek sem segítenek, akkor csak úgy szimplán maradj higgadt, vedd elő a humorérzékedet, és élj túl.

A Te anyósod milyen? A cikkünk alatt található kalkulátorunk segítségével megtudhatod. De vigyázz! Az eredményt csak akkor posztold a FB-on, ha felmérted annak kockázatait...


Otthon