Magyarország nagyon gazdag termálvizekben vagy más néven hévizekben. Az ország területének háromnegyed része alatt van termálvíz, ami Európai viszonylatban is kiemelkedő. A termálvíz vagy hévíz 30 Celsius fok feletti rétegvizet jelenti, ami fürdőzésre, és fűtésre is egyaránt alkalmas.

Melyik gyógyfürdő milyen betegségre való? - kalkulátor ITT érhető el.

Ásványvíznek akkor nevezhetünk egy feltörő vizet, ha abban az oldott ásványianyag-tartalom eléri az 500 mg/ liter értéket. A csapvíz ennek az oldott ásványi anyagnak csupán a felét vagy harmadát tartalmazza. Attól függ, hogy hol tartózkodunk és az ország mely pontján nyitjuk meg a vízcsapot.

Gyógyvíz az a víz, amely igazoltan betegségek gyógyítására alkalmas ásványvíz. A gyógyvíz kategóriát bakteriális, kémiai, és különböző tesztek sikeres elvégzése után lehet „kivívni”. A folyamatos hatósági vízellenőrzés pedig biztosítja, hogy a gyógyvíz kategóriának továbbra is megfelel a gyógyvíznek minősített víz. A gyógyvizek ásványanyag tartalma akár tízszerese is lehet az ásványvizekének. Ezért van az, hogy amikor gyógyvízben üldögélünk vagy gyógyvizes ivókúrán vagyunk, akkor a medencében eltöltött időt vagy az elfogyasztott vízmennyiséget bizonyos határok között tartsuk. Ehhez kapcsolódik a fürdőfáradtságról szóló Tudtad-e írásunk.

Tehát elmondhatjuk ez alapján, hogy nem minden termál vagy hévíz gyógyvíz, de minden gyógyvíz ásványvíz.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy melyik gyógyvíz milyen betegséget gyógyít. Kattints a cikk alatti kalkulátorokra!


Egészség Életmód Kultúra