Főként ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben részletesebben is összefoglaljuk, mire számíthat az, aki erre a https://egerallas.hu/allasok/mernok-muszaki-villamossagi weboldalon is elérhető pályára készül.

Mit érdemes tudni a villamosmérnök szakmáról?

Ez a munkakör igazán változatos feladatokkal jár együtt. Ezekbe egyaránt beletartozik az, hogy egy géphibát kell sürgősen elhárítani, egy gépet kell programozni, vagy akár kitalálni egy új berendezést valamilyen feladatra, illetve az is, hogy auditokon kell előadni és kimutatásokat kell készíteni.

Ezek a tevékenységek pedig igazán sok kreativitást igényelnek, rengeteg felelősséggel járnak, és mivel fejlődik az ipar, fejlődnek a technológiák, szükség van arra, hogy folyamatosan fejlesszük önmagunkat. Az utóbbira azonban szerencsére maguk a cégek is lehetőséget biztosítanak, méghozzá azáltal, hogy elküldenek különböző itthoni és külföldi tréningekre.

Persze, mint minden munkakörnek, ennek is megvannak a hátulütői. Néha előfordul, hogy túlórázni kell. Sőt, extrém esetben akár éjszaka is felhívhatnak, mert valamilyen probléma van a gyárban. De hát ez a szakma ezzel jár.

Milyenek a karrierlehetőségek?

Mivel jó szakemberekre mindig szükség van, így a villamosmérnökként az elhelyezkedéssel garantáltan nem lesz senkinek sem problémája. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a tapasztalat hiánya miatt sok helyen hajlamosak elutasítani a friss diplomás jelentkezőket. Ez azonban nem szabad, hogy a kedvünket szegje, rendületlenül kell próbálkozni, és beküldeni az önéletrajzunkat addig, amíg célt nem érünk.

Abban az esetben, ha szeretünk utazni, érdemes egy globális céghez elhelyezkedni, ahol erre számtalan lehetőséget biztosítanak. Ha pedig szeretnénk megízlelni, hogy milyen is az élet egy külföldi országban, akkor a külföldi irodákat kell megcélozni. Ugyanolyan esélyekkel fogunk indulni, mintha egy magyarországi céghez pályáznánk, mivel külföldön is rendkívül nagy a hiány a jól képzett műszaki mérnökökből.

Mi a helyzet a kereseti lehetőségekkel?

Elmondható, hogy Magyarországon egy villamosmérnök havi bruttó fizetése 503 és 984 ezer forint között mozog, amely magasan meghaladja az országos átlagkeresetet.

De természetesen ez csak az átlag. Ha szerencsénk van, akkor annak az összegnek a tekintetében, amelyet ebben a pozícióban havonta zsebre tehetünk, a határ a csillagos ég. Ez különösen igaz külföldre, azon belül is az északi országokra, ahol a cégek olyan fizetést adnak, hogy abból már tényleg aranyéletet lehet fenntartani.

Egy villamosmérnök hosszú távon is biztonságban érezheti magát, ha jó a szakmájában. Érdemes jelentkezni a meghirdetett állásokra, akár az Egerállás oldalán is!


Munka