Ingatlan illeték mértéke 2023

Az ingatlan vásárlás illetéke kalkulátorral számítható ki a legkönnyebben és leggyorsabban, melyet cikkünk végén talál meg.

Ingatlan (lakás, egyéb ingatlan) résztulajdonának szerzésekor az 1 milliárd forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére kell alkalmazni a 4%-os illetéket, illetve az ingatlanonként legfeljebb 200 millió forintot a tulajdoni hányad arányában kell figyelembe venni.

Ingatlanhoz (lakás, egyéb ingatlan) kapcsolódó vagyoni értékű jog megszerzésekor az illetékalapból az 1 milliárd forint olyan hányadára kell alkalmazni a 4%-os illetékmértéket, illetve a 200 millió forint olyan hányadát kell figyelembe venni, mint amilyen arányt a vagyoni értékű jog értéke képvisel az ingatlan forgalmi értékében.

Vagyoni értékű joggal terhelt ingatlan (lakás, egyéb ingatlan) – ideértve a tulajdonszerzéssel egyidejűleg alapított vagyoni értékű jogot – szerzésekor a vagyoni értékű jog értékével csökkentett forgalmi értékből az 1 milliárd forint olyan hányadára kell alkalmazni a 4%-os illetékmértéket, illetve a 200 millió forint olyan hányadát kell figyelembe venni, mint amilyen arányt a tulajdonjog értéke képvisel az ingatlan forgalmi értékében.

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzésekor ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint az illeték összege.

Mire kell figyelni leginkább ingatlan vásárlásakor?

Az ingatlan vásárlása nagyon fontos pénzügyi döntés, így fontos figyelembe venni néhány kulcsfontosságú dolgot, mielőtt döntést hozunk. Itt van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:

- Az ingatlan állapota: Ellenőrizze az ingatlan állapotát, beleértve az épület és a földrajzi környezetet is. Ellenőrizze az épület alapjait, a tetőt, a falakat, az ablakokat, a csöveket, az elektromos rendszert és a fűtést. Kérjen szakértői véleményt, ha szükséges, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az ingatlan megfelelő állapotban van-e.

- Az ingatlan elhelyezkedése: Fontos figyelembe venni az ingatlan elhelyezkedését is. Milyen közeli a munkahelyhez, az iskolákhoz, az orvosi rendelőkhöz, bevásárlóközpontokhoz, parkokhoz és más kényelmi helyekhez? Milyen a környék biztonsága?

- Az ingatlan ára: Az ár az egyik legfontosabb tényező. Mielőtt bármilyen döntést hozna, végezzen piaci kutatást, és hasonlítsa össze az ingatlanok árait a környéken. Ne feledje, hogy az ár nem csak az ingatlan állapotától függ, hanem az elhelyezkedéstől, a mérettől és a földrajzi környezettől is.

- Az ingatlan dokumentumai: Ellenőrizze az ingatlan dokumentumait. Azok között szerepelnek az építési engedélyek, az adók, a tulajdoni lap, a szerződések és a használati engedélyek. Ha kétségei vannak az anyagokkal kapcsolatban, kérjen szakértői segítséget.

- Az ingatlan finanszírozása: Végezzen alapos elemzést a finanszírozási lehetőségekről, beleértve az éves kamatlábat, a futamidőt és a havi törlesztőrészleteket. Az ingatlanfinanszírozásról való tájékozódásnak lehetővé kell tennie, hogy megtalálja a legjobb ajánlatot.

- Az ingatlan használhatósága: Vegye figyelembe az ingatlan felhasználhatóságát is. Gondoljon arra, hogy az ingatlant ki fogja használni, és milyen szükségletei vannak. Az ingatlan használhatósága a tervezett életmódtól függ leginkább.


Adózás Otthon