A Single Malt változatok sajátosságai

Malátawhisky, avagy olyan párlat, amely malátázott árpából készül. Hogy egy példát mondjunk, az iDrinks szeszes ital választékában is közkedvelt whiskytípus. Az alapját jelentő maláta egyébként árpa, búza vagy egyéb gabonaféle csíráztatásával, utána pedig szárításával jön létre.

Ha a kategória legjobbjai után vágyakozunk, akkor ezeket Skóciában, Írországban és Japánban érdemes keresni.

Amit a Single Grain típusokról tudni érdemes

Hasonló típus, mint a Single Malt, viszont az alapanyagokra vonatkozó megkötés már közel sem olyan szigorú vele kapcsolatban. Talán emiatt is kevésbé népszerű a fogyasztók körében, cserébe az ára is lényegesen kedvezőbb.

A Blended whiskyváltozatoktól is bőven akad népszerű párlat

Nem más, mint a single malt és a single grain szerelemgyereke. Azért találták ki, hogy olyan népszerű párlatok születhessenek, amelyek mindkét rajongótábort lenyűgözik. Mindez telitalálatnak bizonyult, hiszen olyan közkedvelt whiskyk tartoznak ebbe a halmazba, mint például a Ballantine’s.

Mit kell tudni a Vatted Malt vagy a Pure Malt változatokról?

Sok hasonlóságot mutat a Blended kategóriához. Különbség viszont, hogy kizárólag árpamalátából készülhet, méghozzá a single maltok házasításával.

Egy Bourbon kortyolása ezt rejti magában

Ez bizony egy ízig-vérig amerikai fajta, amely a Kentucky állambeli Bourbon megyéről kapta a nevét. A minőség megőrzése érdekében szigorú szabályozások köthetők a készítéséhez. Például minimum 51% kukoricát tartalmazó gabonapépből kell erjeszteni.

De fontos szabály még, hogy maximum 80%-os alkoholtartalom mellett kell lepárolni, majd ezt követően maximum 62,5%-os alkoholtartalommal lehet érlelésre hordóba rakni. A hordó jellege sem mindegy, mert csakis új, kiégetett tölgyfahordó használható erre a célra.

Miben más a Tennesse a Bourbon típushoz képest?

A felhasznált alapanyagokban megegyezik a két változat, ellenben a Tennesse whisky kizárólag Tennesse államban készülhet. Sokak nagy kedvence, a Jack Daniels is ide sorolható.

A kevésbé ismert Pure Pot Still változatok sajátosságai

Vitathatatlanul az egyik legkülönlegesebb verzió, amely malátázott és nem malátázott árpából készül, egy speciális réz lepárlóüstben. Napjainkban kizárólag a Midleton lepárlóban alkalmazzák a szóban forgó eljárást. 

Minden kortyolásnál az ír whisky lágy karaktere köszön vissza ezekben a párlatokban, melynek titka a nevet adó Pure Pot Still eljárásban keresendő.


Gasztro