A cél mindig a csodás végeredmény és az elégedettség 

Egy lakberendező már olyan projekteken, ingatlanokon dolgozik, amelyet már használatba vettek. Például javaslatot tesz, hogy az ügyfele a DODO világításhoz kapcsolódó termékei közül válassza ki a meghatározott stílusba tökéletesen illeszkedő lámpatesteket. Már egy tanfolyam is elég ahhoz, hogy “praktizálni” kezdjen. Persze ez nem is olyan könnyű, mint ahogy elsőre az tűnne. A megfelelő szorgalommal és szakmai alázattal hamar nagyon sok tapasztalat összegyűjthető.

Azt szokták mondani, hogy a belsőépítész az, aki a belső tereket tartalommal és funkcióval tölti meg. Nagyon komoly műszaki tudással van felvértezve, minden esetben építészeti egyetemre jár és ott belsőépítészetre szakosodik vagy az alapképzés után belsőépítészeti mesterképzést végez. Jó alapos gépészeti, statikai ismeretekkel rendelkezik, azaz az adott ingatlanokról sokkal globálisabb képe van, mint egy lakberendezőnek. Ám egymás munkáját remekül kiegészíthetik, és ilyenkor a siker nem is marad el.

Mégis mi kell hozzá és miről szól?

Ha lakberendező szeretnél lenni, akkor nem árt, ha jól tudsz szervezni, figyelsz a részletekre is és jól kommunikálsz. Nem árt a jó kereskedelmi véna, a szépérzék és a kreativitás. Ebben a szakmában inkább az elrendezés és a dekoráció áll a középpontban. Egy belsőépítész, aki tehát komoly műszaki ismeretekkel bír, már falakat is bonthat, ha arra van szükség. Ha inkább a funkcionalitásra és az életformára, a tér hatékony kihasználására helyeznéd a hangsúlyt, akkor ez a hivatás való inkább neked. Itt ráadásul még gyakran mérnökökkel, építészekkel vagy specialistákkal is partnerként kell együtt dolgozni.

Mindkét szakma képviselője ugyanazokon a munkafolyamatokon keresztül indul el, ugyanazt a tervdokumentációt készíti el, ám a lakberendező kisebb egységek szintjén, míg a belsőépítész nagyobb egységek szintjén alkot.

Sok képzés indul

Ma már számos lakberendezési és belsőépítészeti képzés elérhető, erről a DODO vonatkozó blogbejegyzésében is részletesen olvashatsz.

A lakberendezők és a belsőépítészek keresete nagyon széles skálán mozog. Függ a tapasztalattól, a specializációtól is. Nagyban meghatározza, hogy alkalmazottként dolgozik valaki, vagy saját vállalkozást indít. Mindenkinek el kell döntenie a lehetőségeinek a függvényében, hogy melyik megoldás lesz számára a legmegfelelőbb. Ám mindkettőben közös, hogy naprakésznek kell lenned.


Munka