A következő útmutatóban szeretnénk bemutatni a csípős paprika pozitív „oldalát”. A Chili Hungária Webáruház chili szószai között különleges, erős készítmények találhatóak meg. Különlegességük legfőbb oka pont az elképzelhetetlen erősségű csípősségben rejlik, ami magas kapszaicintartalmuknak köszönhető. De erről kicsit később!

Mi az a csípős paprika?

A Capsicum annuum tudományos néven is ismert csípős paprika a Solanaceae családba tartozó növény. Egy évelő növény, fehér virágokkal és számos szárral, amely akár a 60 cm-t is elérheti.

Nyersen, főzve vagy porítva is fogyasztható. Színtől, formától és mérettől, de attól is függően, hogy mennyire csípős, sok fajta csípős paprika használható a konyhában. A legerősebb nyilván a chili, amelyből készülnek a szószok.

Egy kis visszatekintés…

A csípős paprika Mexikóban őshonos, története 7500 évvel ezelőtt kezdődött. Amikor a paprikáról beszélünk, a csípős paprika őshazájából, Mexikóból származó kulináris készítmények jutnak eszünkbe. Ennek az élelmiszernek a legnagyobb termelője és fogyasztója India, bár hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Összesen négyféle erős paprika létezik: piros-, sárga-, zöld chili paprika, illetve a közönséges erős paprika. Ezenkívül körülbelül 35 fajta csípős paprika ismert a világon.

Melyek a csípős paprika tulajdonságai?

A kulináris készítmények intenzív íze mellett a csípős paprika alacsony kalóriatartalmú, gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalommal, valamint számos antioxidánssal rendelkezik. Ezek felveszik a harcot a szabadgyökök ellen.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma szerint 100 gramm chili paprika tartalma: 14 mg kalcium, 1,03 mg vas, 23 mg magnézium, 322 mg kálium és 9 mg nátrium. Sőt, ugyanaz a gramm csípős paprika gazdag vitaminkomplexet is tartalmaz. 144 mg C-vitamint, 0,506 mg B6-vitamint, 0,023 mg B9-vitamint, valamint niacint, tiamint és riboflavint, antioxidáns hatású vitaminokat.

A kapszaicin és az egészség kapcsolata

A csípős paprika további tulajdonságai nem korlátozódnak erre a gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalomra. Kapszaicint is tartalmaz, a csípős paprika fő hatóanyagát, amely a legtöbb tulajdonságáért felelős. A kapszaicin reprodukálja azt a csípős ízt, amelyet az erős paprika fogyasztása közben érzünk.

Minél magasabb a kapszaicintartalom, annál csípősebb a paprika. Hasonló tapasztalható meg Kegyes Halál elnevezésű szószban is, probáld ki!


Gasztro