Milyen panaszokat válthat ki az epekő?

Amikor elzáródik az epevezeték, görcsös fájdalom jelentkezik, ezt nevezik epegörcsnek, amely a jobb bordaív alatt észlelhető. A legrosszabb pedig, hogy akár órákig is tarthat, érdemes tehát mielőbb szakemberhez fordulni, például a CMC Déli Klinika Sebészeti Központjában végeznek laparoszkópos epehólyag-eltávolítást

Első körben diagnosztikai vizsgálatok javasoltak, s amennyiben az életmódbeli változtatások már kevésnek bizonyulnak, súlyosabb állapotban műtéti kezelés is szükségessé válhat. Javarészt az idősebbeket érinti, de természetesen előfordulhat fiatalabb korosztályban is. A megbetegedés hátterében állhat a zsíros ételek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása, az elhízás, ahogyan egyes betegségek is növelhetik a kockázatot, például a diabétesz.

Mikor indokolt a műtét elvégzése?

Cholecystectomia, laparoszkópos epehólyag-eltávolítás akkor javasolt, amikor az epe falában már kialakult a gyulladás az epekövek miatt. Amint ezek akadályozzák az epeáramlást, meg is jelennek a fájdalmas panaszok, melyeket akár láz is kísérhet. Kezeletlenül súlyos szövődmény is felléphet, például májtályog, hashártyagyulladás. Érdemes a műtétet már a kezdeti fázisban, a gyulladás megjelenése utáni 48-72 órában elvégeztetni.

A beavatkozás minimálisan invazív, egészen apró bemetszés szükséges csupán, ez pedig gyorsabb regenerációt tesz lehetővé. Az előnyei közé tartozik még, hogy nem jár akkora megterheléssel a beteg számára, kevesebb fájdalommal és minimális vérveszteséggel kell csak számolni. Elenyésző az esélye a sebgyógyulási szövődményeknek, sebfertőzésnek. Ami pedig szintén nagy előny a páciens számára, hogy az apróbb hegek nem annyira szembetűnőek, mint a hagyományos műtéti sebhelyek.

Kíméletesebb megoldás, amely gyorsabb gyógyulással jár, így a beteg mielőbb visszatérhet a normál kerékvágásba.

Műtét előtti teendők

Természetesen minden esetben a szakorvos határozza meg a legideálisabb eljárástípust, ugyanis a laparoszkópos beavatkozás nem javasolt bizonyos betegségek, illetve korábbi hasi műtéteken átesetteknél. 

Elsőként a szakorvosi vizsgálatot kell beütemezni, majd ezt követően dönthető el, hogy melyik kezelési opció lesz a legmegfelelőbb a páciens állapota, egyéni paraméterei alapján.

A konzultáció után életmódbeli változtatások is szükségessé válhatnak, melyeket az utasítás szerint be kell tartani a műtét előtt, például az étkezésre, gyógyszerszedésre vonatkozóan.


Egészség