Az EKG készülék az orvosi rendelők és a kórházak alapfelszerelése, mely az EKG vizsgálat elengedhetetlen eszköze. Például az Egészség-webshop kínálatában elérhető hordozható változat is, amelynek köszönhetően az orvos külső helyszínekre is magával tudja vinni, nem csak a rendelőben használhatja. 

A szív működésének elektromos változásairól, tevékenységeiről tájékoztat

EKG vizsgálatra többnyire a kardiológiai szakrendelésen kerül sor. Ekkor használja a szakorvos az említett készüléket. Ritkábban alkalmazzák a hordozható változatokat, de időnként szükségessé válhat, amennyiben a beteget azonnal, az adott helyszínen kell ellátni.

Az EKG vizsgálat a szív működésének elektromos változásairól és tevékenységeiről ad pontos képet. Az EKG görbe azonnal megjelenik a papíron vagy a monitoron. Ez az eljárás teljes mértékben fájdalommentes, és természetesen nem jár mellékhatásokkal sem. 

Rendszeresen érdemes részt venni kardiológiai szakrendelésen

Mindig összehúzódik a szívizomzat, amikor dobban, ekkor bocsájt ki elekrtromos jeleket. Ezeket az elektromos jeleket pedig a test különböző pontjaira felhelyezett elektródáknak köszönhetően azonnal észlelni lehet. A kardiológus megnézi a kirajzolódott görbét az EKG vizsgálat során, és az ellaposodás vagy éppen kiugrás alapján következtet bizonyos betegségek meglétére. Természetesen amennyiben szükségesnek látja, további vizsgálatokat kér.

Rendszeresen érdemes részt venni kardiológiai szakrendelésen, ugyanis napjainkban sok haláleset történik a szív- és érrendszeri problémák miatt. Bizonyos tünetek is jelezhetik a kardiológiai rendellenességeket. Ilyen például a szívtáji nyomás érzése, a nehézlégzés, a gyengeség, a lábdagadás, a mellkasi fájdalom, az alacsony vérnyomás, a fulladás és a szédülés. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a tüneteket!

Mire kell figyelni az EKG készülék kiválasztásakor?

Az EKG készülék kiválasztása során néhány szempontot mindenképpen érdemes figyelembe venni. Fontos, hogy a nemzetközi szabványoknak megfeleljen, könnyen kezelhető legyen, megbízhatóan működjön, precíz eredményeket szolgáltasson és hosszú távon lehessen rá számítani. 

Természetesen az említettek mellett hasznos, ha választható az automata üzemmód, illetve minőségi analízis és diagnózis programmal van ellátva, és hordozható is. Mindemellett képes legyen folyamatosan rögzíteni az EKG görbéket, akár 24 órán keresztül, és PC szoftver segítségével analizálja is azokat. A nem megfelelően kiválasztott készülék miatt kellemetlenségek adódhatnak, ezért fontos, hogy a műszer minden szempontnak megfeleljen.


Egészség