Zöld energiákat használó hőszivattyúk

Az Észak- és Nyugat-Európában már évtizedek óta használt környezetbarát, energiahatékony hőszivattyúk iránt hazánkban is megnőtt a kereslet, noha a magas bekerülési költségek miatt egyelőre még csak kevesen tudják önerőből megoldani a finanszírozást. A Zone Klíma levegő-víz hőszivattyú rendszerek telepítését végzi, és ingyenes tanácsadással áll az érdeklődők rendelkezésére. 

A hőszivattyú telepítésének előnyei azonban sokak számára meggyőzőek, így várhatóan egyre többen használják majd az otthonuk komfortjának növelése érdekében, hiszen a fűtésen kívül használati meleg víz előállítására és akár klimatizálásra is alkalmas.

Belátható, hogy a fosszilis energiahordozók mennyiségének folyamatos csökkenése, árának jelentős emelkedése miatt alternatív, megújuló energiákat használó fűtési megoldásokra van szükség az otthonok kellemes hőmérsékletének biztosítása érdekében.

A működtetéshez elektromos áramot igénylő hőszivattyú a környezet - típustól függően a levegő, a talajvíz vagy a talaj - hőjét használja az épületek fűtésére/hűtésére, így energiahatékony és biztonságos fűtési rendszert jelent, amelynek károsanyag-kibocsátása nulla, vagyis nem szennyezi a környezetet. Napelemekkel kombinálva az energiahordozóktól és az áramszolgáltatóktól független, klímasemleges rendszert biztosít.

Mindenhol kiépíthető a rendszer?

Új építések esetében nem lehet kérdés a hőszivattyúk használata, hiszen általa teljesülhet az előírásokban meghatározott közel nulla energiaigény.

Fűtéskorszerűsítés esetén a meglévő rendszer alkalmassága dönti el, hogy megoldást jelent-e, azonban az átalakítás miatt jelentős költséggel járhat, ilyen esetben a levegő-levegő hőszivattyú, vagy ismert nevén a fűtő klíma biztosíthat gazdaságos alternatívát.

Milyen előnyökkel jár a hőszivattyú használata?

A hőszivattyú akár 40%-kal kevesebb energiát használ, mint egy hagyományos gázüzemű kazán, így jelentős fűtésiköltség-megtakarítást jelent. Hatékonysága típustól függően 3-500%, vagyis 1 kW elektromos energia segítségével 3-5 kW hőt termel.

További energiaköltség megtakarítás érhető el a kedvezményes H vagy GEO tarifák igénylésével, szolár rendszerhez történő csatlakoztatásával pedig akár le is nullázható az áramköltség.

A hőszivattyútípusok közül a legkisebb beruházási költséggel, szinte bárhova, gyorsan, akár 1-2 nap alatt telepíthető levegő-víz hőszivattyúk akár -25 ℃-ig is hatékonyan üzemeltethetők.

A korszerű modellek csendes működést tesznek lehetővé, és növelik az épület energiahatékonysági besorolását, ezáltal az ingatlan értékét.

Új építés, de legfőképp fűtéskorszerűsítés esetén kérje szakemberek segítségét, akik egy ingyenes felmérés, valamint az igények alapján kiszámolják Önnek, megéri-e hőszivattyút telepíteni.


Otthon