Mielőtt belevágnánk, egy fontos tudnivaló a 2024 májusa után érettségizőknek: a befogó- és magasságtétel alkalmazása már nem része a középszintű matekvizsgának. Hogy milyen ismeretekre lesz mindenképp szükség, a GOMATEK matekérettségi felkészítő interaktív videóiból kiderül.

Átfogó és befogók

Mi a derékszögű háromszög? Nem beugratós kérdés, érdemes feleleveníteni. A derékszögű háromszög olyan háromszög, amelynek egyik szöge pontosan 90 fokos. A maradék két szöge hegyesszög, hiszen a háromszög belső szögeinek összege mindig 180 fok. Ebből következik, hogy a két hegyesszög összege szintén 90 fok. 

Az átfogó a derékszöggel szemközti legnagyobb oldal, a befogók pedig a derékszög melletti oldalak. Ezek az ismeretek kulcsfontosságúak, mert alapját képezik számos matematikai probléma megoldásának, amelyekkel az érettségizők is találkozhatnak.

Mindenütt találkozhatunk vele

A kerületének meghatározása egyszerű: csak össze kell adni az oldalak hosszát. A területének kiszámítása sem bonyolult, hiszen a két befogó szorzatának a fele adja meg a háromszög területét. 

A derékszögű háromszögek ismerete egyáltalán nem haszontalan. A való életben is lépten-nyomon előkerülnek. Gondoljunk csak a különböző építészeti szerkezetekre, ahol a stabilitás érdekében elengedhetetlenek a számítások, vagy a kertészetre, az informatikára. 

Vagy vegyük a síkidomokat: trapézok, rombuszok, deltoidok és még sok más alakzat esetén is találkozhatunk derékszögű háromszögekkel. A segítségükkel megkaphatjuk a keresett oldalak hosszát vagy a szögek méretét.

Felkészülés a vizsgára

Ha tisztában vagyunk az alapokkal, nincs más hátra, mint gyakorolni! Az elméleti tudás fontos, de a gyakorlat teszi tökéletessé. 

Érdemes előkeresni a korábbi feladatsorokat és megoldani őket. Sok online platform, például interaktív videók is segíthetnek a felkészülésben. Ezek nemcsak jobban megértetik a feladatokat, de rutint is nyújtanak, és a vizsga során kevesebbet kell gondolkodni.

Bár bizonyos feladattípusok már nem lesznek részei a középszintű érettségi követelményeinek, nem szabad hátradőlni! 

Bevetésen a technika

A vizsga mindig is arról szólt, hogy a diákok megmutassák: megtanultak gondolkodni, problémákat megoldani, és ez nem változik. A Pitagorasz-tétel, a szögfüggvények és a Thalész-tétel továbbra is fontosak lesznek.

A modern oktatási eszközök, az interaktív tanulás, tesztek rendkívül hatékonyak a geometriai feladatok szemléltetésében. Kiaknázásuk abban segít, hogy minden végzős diák magabiztosan állhasson a matematika érettségi elé. 


Iskola