A lézeres szemműtét rengeteg ember életét tette már boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá, hisz a rossz látás könnyen mehet a munkahelyi teljesítmény, a szabadidős tevékenységek élvezetének vagy az önbizalom rovására. Persze ezeket biztosan nem kell magyarázni annak, aki ezt a cikket olvassa, de sosem árt egy kis megerősítés. Érdemes megnézni például a Focus Medical Facebook-, Instagram- vagy TikTok-oldalát, ahol sok-sok hasznos tippet találunk, és számos élménybeszámolót is a lézeres látásjavításról.

Azt talán mindenki tudja, hogy a lézeres szemműtétre érdemes kísérővel érkezni, hisz bár  Focus Medical kedves orvosainak és asszisztenseinek mindig van pár jó szava a hozzájuk érkezőkhöz, azért nem árt valaki, aki hazakísér. Vannak olyanok is, akik direkt azért érkeznek a szerelmükkel, hogy az elsők között pillanthassák meg megújult látásukkal azt, aki az egyik legfontosabb személy az életükben. Na de jöjjön is az az ígért 5 pont!

1. Kell egy kis pihenés

A lézeres szemműtét után érdemes pihengetni egy kicsit - ha tehetjük, akkor háton fekve. Pihenés közben mérséklődik a kezelést követő könnyezés és fényérzékenység, és röpke 2-3 óra alatt kényelmessé válik a közeli és a távoli látás, sőt akár már olvashatunk vagy tv-zhetünk is. Egy szabályt azonban be kell tartani: nincs szemdörzsölés!

2. Kíméljük magunkat pár napig!

Mint minden beavatkozás, természetesen a lézeres szemműtét után is vigyázni kell magunkra pár napig. Ez persze nem azt jelenti, hogy napokig csak feküdni szabad, hisz másnap akár már dolgozhatunk is (csak ne feledkezzünk meg az első kontrollvizsgálatról), viszont a fizikailag megerőltető tevékenységeket inkább mellőzzük és csökkentsük a képernyőidőnket.

3. Egy csepp, két csepp, sok csepp

Utókezelésként a szakorvos gyulladáscsökkentő szemcseppet ír fel, amit szorgalmasan kell használnunk, hogy megszüntethessük a szervezet öngyógyító folyamatát, amellyel az eredeti, rossz szaruhártya görbületet akarja a szervezet visszaállítani. Emellett ajánlani szokták a műkönnyet is, mert előfordulhat, hogy a beavatkozás után kicsit szárazabbá válik a szem egy időre.

4. Ne üljünk volán mögé az első kontrollig!

Szerencsére ez nem jelent hosszú időtartamot, ugyanis az első kontrollvizsgálatra a kezelés másnapján kerül sor. Erre inkább érkezzen mindenki sofőrrel vagy tömegközlekedéssel, viszont ha a vizsgálaton azt mondja az orvos, hogy vezethetünk, akkor a következő napon már autóba is pattanhatunk.

5. Óvatos arcmosás és sminkelés

Természetesen a femtolézeres kezelés után is lehet arcot mosni, viszont két-három napig kerülni kell a szemet. Ilyenkor érdemes egy nedves vattakoronggal áttörölgetni (felülről lefele irányuló mozdulatokkal) a csukott szemhéj környékét, de a szemhez ne érjünk! Az arc többi részét persze nyugodtan megmoshatjuk, de lehetőleg mellőzzük a kemikáliákat. Pár nap elteltével már lehetünk bátrabbak, de maradjunk meg a felülről lefele tartó mozdulatoknál akkor is, ha épp a sminket szeretnénk lemosni az arcunkról!

5+1 Hat hét szemdörzsölés nélkül

Bár soknak hangzik talán elsőre ez a hat hét, de az éles látásért megéri! A szemünket persze nemcsak napközben szoktuk dörzsölni, hanem ébredéskor is, ezért reggelente különösen oda kell figyelnünk arra, hogy ne engedjünk a csábításnak! A dörzsöléstilalomnak az az oka, hogy a lézersugarak bejuttatása céljából a szemfelszínen képzett lebeny elmozdulhat, ha piszkáljuk a szemünket, szóval el a kezekkel a szemektől!


Egészség